Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–„ïž Ska Sverige satsa pĂ„ modeller eller ökat anvĂ€ndande av AI? – rapport frĂ„n AI-kommissionens andra möte

đŸ–„ïž Ska Sverige satsa pĂ„ modeller eller ökat anvĂ€ndande av AI? – rapport frĂ„n AI-kommissionens andra möte

AI-kommissionens andra möte hölls i Göteborg. DÀr Äker man ju som bekant spÄrvagn. Förutom det diskuterade vi om Sverige ska satsa pÄ AI-modeller eller ökat anvÀndande av AI, eller kanske bÄde och?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag Àr ledamot i regeringens AI-kommission och min ambition med dessa rapporter Àr att ni ska kunna hÀnga med i kommissionens arbete, och gÀrna komma med idéer och inspel. Jag kommer inte avslöja vad som sÀgs pÄ mötena, ledamöterna mÄste kunna prata fritt och tÀnka högt utan att det "hamnar i tidningen." Men arbetet i sig Àr inte hemligt, tvÀrtom sÄ Àr en viktig del av arbetet att bidra till diskussionen om AI. Jag Àr Àven rÀtt öppen med vad som presenterats för AI-kommissionen.

I Göteborg Äker man spÄrvagn (Àven Carl-Henric Svanberg?)

Dagens vÀrdpar var tvÄ Martin. Svensson, vd pÄ AI Sweden, och Lundstedt, vd pÄ AB Volvo. Vi höll till pÄ Volvos CampX, som Àr deras startup-accelerator.

Volvos vd, Martin Lundstedt, hÀlsar vÀlkommen.

NÀr jag pÄ en förelÀsning dagen innan nÀmnde att jag skulle ta tÄget till Göteborg, för ett möte med AI-kommissionen, fick jag kommentaren: "Men Carl-Henric Svanberg Äker knappast tÄg, va?"

Kanske inte en orimlig tanke om en person som varit vd för Ericsson, ordförande för BP och till nyss ordförande för Sveriges största företag, AB Volvo.

"Var inte sÄ sÀker pÄ det", sa jag. "Han skickade nyss ett mejl om vilken spÄrvagn vi skulle ta till mötet."

Sagt och gjort.

0:00
/0:12

Vi lyssnade pÄ förmiddagen pÄ dragningar frÄn just Volvo, AstraZeneca, Vinnova, AI Sweden, Region SkÄne och VÀstra Götalandsregionen samt kanadensiska CIFAR.

Modeller eller anvÀndning, vad ska vi satsa pÄ?

CIFAR berÀttade, pÄ lÀnk, om den nya kanadensiska AI-satsningen. Cirka 20 miljarder kronor har vikts i deras statsbudget till AI, dÀr cirka 85 procent gÄr till infrastruktur och datorkraft. Kanada hamnar högt i AI-rankingar och var först pÄ banan med en AI-strategi, 2017.

Darja Isaksson, generaldirektör pÄ Vinnova, menade att Sverige inte skulle kapitulera nÀr det kommer till AI-modellerna (som de stora sprÄkmodellerna som ligger bakom ChatGPT och Gemini.) Hon menar att det visst kan vara möjligt att nu bygga framgÄngsrika modeller, och pekade pÄ den franska startupen Mistral som lanserade sÄ sent som förra Äret.

Darja Isaksson, Vinnova.

Det kan hon ha rÀtt i. Vi vet inte hur modellerna kommer utveckla sig och det finns en del som tyder pÄ att de inte bara kommer bli dyrare och större, utan Àven mindre och mer nischade.

Men, bara för att det gÄr, varför ska vi satsa pÄ egna svenska AI-modeller? Borde vi inte istÀllet lÀgga fokus pÄ att öka anvÀndandet av AI? Det frÄgade jag henne i en kaffepaus. Hon menade att det inte finns nÄgon motsÀttning och att modeller kan bidra till ökat anvÀndande. Det var inte heller ett tydligt förslag frÄn henne och Vinnova att vi skulle göra det, men hon ville utmana tanken (vilket sÄklart Àr utmÀrkt.)

I en strategi mÄste vi vÀlja inriktning. Ska vi bÄde satsa pÄ modeller och ökat anvÀndande riskerar det att bli för lite av bÄda. Vi ska sjÀlvklart inte göra saker som försvÄrar vare sig det ena eller andra, men vi bör fundera var den största konkurrensfördelen finns.

Jag tror alltjÀmt att öka anvÀndandet Àr Sveriges största chans. Inom modeller Àr det andra lÀnder som har en klar ledning, och fler som investerar i det. Exempelvis Kanada. Det krÀvs mer Àn bara pengar för att komma ifatt. Frankrike hade rÀtt personer ocksÄ. Kanada har ett mycket starkt kluster personer kring tre vÀrldsledande forskare, exempelvis Geoffrey Hinton.

Men i anvÀndandet av generativ AI finns ingen som har nÄgon stark ledning. Det Àr sÄ nytt att ingen hunnit sprinta frÄn alla andra. Det Àr Àven i anvÀndandet av generativ AI som det sammantaget största vÀrdet kommer skapas. Boosten för produktivitet kommer kunna bli stor för det land som snabbast anvÀnder generativ AI mest och bÀst inom bÄde offentligt sektor och privat nÀringsliv. Vi pratar hundratals miljarder kronor för Sverige.

Och dÄ har vi inte ens tÀnkt pÄ alla nya företag som kan startas, baserat pÄ den kreativitet som frigörs med generativ AI.

Sara Mazur och Olof Hernell.

En, eller flera, mindre och smalare AI-modeller kan ocksÄ skapa vÀrde bÄde direkt och indirekt kring det kluster som skapas. Men jag har svÄrt att se att det skulle komma ens i nÀrheten av de massiva fördelar som vi fÄr genom ett ökat anvÀndande.

Det kan ocksÄ vara sÄ att om vi blir det ledande landet i vÀrlden nÀr det kommer till anvÀndande av generativ AI, sÄ kommer allt nytt som skapas dÀr öppna möjligheter just för modeller. SÀg att svenskar skapar nya spÀnnande saker inom AI-musik. I det kan det uppstÄ av en specialmodell för AI-musik. Chansen att den byggs i Sverige Àr dÄ god.

Jag skrev mer om detta efter förra mötet. Kom gÀrna med inspel!

Gripande frÄn AstraZeneca

Peder Blomgren och Anna Sandström berÀttade om AstraZenecas AI-arbete, som var imponerande. Inte minst just nÀr det kom till anvÀndandet av generativ AI. 20 000+ personer inom företaget anvÀnde ChatGPT eller annan generativ AI.

Bland annat anvÀndes det för att snabba upp arbetet inom kliniska tester. Det som tidigare tagit flera veckor, gjordes nu pÄ dagar. För en del som deltar i ett kliniskt test, kan medicinen som testas vara deras sista chans. DÄ spelar tiden en vÀldigt viktig roll!

Peder Blomgren, Astra Zeneca.

Vi har lÀtt att oroa oss för ny teknik och för risker det medför. Det Àr inget fel med det, men vi glömmer ofta bort problemen som gammal teknik skapar. Det nya mÀts mot perfektion, men det gamla Àr vi vana vid.

Fördelning av ansvarsomrÄden

Efter alla dragningar vidtog kommissionens eget möte. Ordförande Carl-Henric Svanberg och huvudsekreteraren, Susanne Ackum, summerade senaste mÄnadernas arbete. Kansliet, med Svanberg i spetsen, har haft över 60 möten med myndigheter, företag, politiker, forskare, fackföreningar och mÀngder av andra intressenter.

Sammantaget kan man sÀga att de flesta Àr vÀldigt positiva och ivriga att komma igÄng. Inte minst offentlig sektor, som ser att AI kan bli en stor hjÀlp i att klara uppdraget framöver, utan att kraftigt behöva höja skatter, eller dra ner pÄ kvalité.

Katarina Areskoug Mascarenhas, Börje Ekholm och Martin Lundstedt.

PÄ mötet delade vi in kommissionens ledamöter utifrÄn ansvarsomrÄden i slutbetÀnkandet, som vi ska lÀmna till regeringen. Denna del uppskattar jag personligen vÀldigt mycket. Det finns alltid en risk i kommittér eller arbetsgrupper att ordföranden, eller kansliet, dikterar stora delar av innehÄllet. Ledamöterna Àr mest med för syns skull. SÄ Àr det inte alls hÀr. Ledamöterna inte bara fÄr, utan förvÀntas, vara med och skriva fram innehÄllet till slutprodukten.

Efter en strÄlande dag hos Volvo tÄg vi spÄrvagnen, och sen tÄget, dÀrifrÄn.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.