Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batterilager i Europa expanderar kraftigt

🔋 Batterilager i Europa expanderar kraftigt

EfterfrÄgan pÄ energilager har nÄtt nya höjder i Europa med över 10 GW nya installationer under förra Äret. Kapaciteten spÄs öka sexfaldigt till 2030, med en total kapacitet pÄ över 120 GW.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • EfterfrĂ„gan pĂ„ energilager har nĂ„tt nya höjder i Europa med över 10 GW nya installationer under förra Ă„ret.
  • Kapaciteten för energilager spĂ„s öka sexfaldigt till 2030, med en total kapacitet pĂ„ över 120 GW.
  • Priserna pĂ„ batterier förvĂ€ntas sjunka ytterligare, vilket bidrar till Ă€nnu mer expansion.

RekordÄr för energilager

Förra Äret översteg installationer av nya energilager i Europa för första gÄngen översteg 10 GW under ett Är, skriver Ny Teknik. Detta Àr mer Àn en fördubbling jÀmfört med 2022 och övertrÀffar tidigare prognoser markant (om man inte lÀser Warp News, mer om det nedan.)

Mot slutet av 2023 hade Europa 20 GW installerad energilagringskapacitet och det vÀntas sexdubblas till 2030.

Genomsnittlig lagringstid för dessa energilager ligger pÄ omkring 1,5 timmar, men rapporten noterar en trend mot lÀngre lagringstider med tvÄ timmar och till och med fyratimmarprojekt som blivit vanligare. En ytterligare positiv utveckling Àr den förvÀntade fortsatta prisnedgÄngen pÄ batterier, vilket delvis drivs av den ökade utrullningen av elbilar.

Stark tillvÀxt Àven i Sverige

En undersökning frÄn NyTeknik visar att energilagringssystemen i Sverige har nÄtt en kapacitet pÄ 107 MWh och nÀstan 500 MWh ytterligare ska tas i bruk under detta Är.

Dessutom finns det planer pÄ att bygga 46 nya batteriparker, vilka tillsammans skulle ha en kapacitet pÄ 2851 MWh, vilket Àr en ökning med 32 gÄnger jÀmfört med nuvarande kapacitet.

Detta inkluderar inte hembatterier, som ocksĂ„ spelar en viktig roll i energilagring. År 2021 köpte ungefĂ€r 1600 personer hembatterier, en siffra som nĂ€stan tiodubblades till 12 000 under 2022, och förra Ă„ret sĂ„g vi nĂ€stan en fyrdubbling till över 40 000 köpare. Även om varje hembatteri för sig Ă€r relativt litet, bidrar de sammantaget till en ansenlig kapacitet pĂ„ uppskattningsvis 600 MWh.

Inte förvÄnande

Om man lÀser Warp News Àr man inte förvÄnad över detta. Innan allt detta drog igÄng visade vi vad som skulle hÀnda. Genom Wrights lag förstÄr man att priset pÄ batterier har sjunkit och framförallt kommer fortsÀtta sjunka. Bland annat drivs det av ökad tillverkning av elbilar.

DÀrmed kommer bÄde hembatterier och större batterilager blir billiga och lönsamma. Samtidigt behövs lagring för att hjÀlpa sol- och vindenergi fungera bra, samtidigt som det gamla elnÀtet behöver hÄlla rÀtt effekt. För detta passar batterier utmÀrkt.

💡 Optimist’s Edge: Stora batteriparker Ă€r den saknade pusselbiten i energissystemet
Är att bygga ut stor batterilagringskapacitet lika anvĂ€ndbart som att bygga en stor banan? Australiens premiĂ€rminister Scott Morrison trodde det, men Tesla-batteriet i Australien har överraskat kritiker och visat oss den saknade delen av energipusslet.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.