Gel baserad på matavfall kan minska matsvinnet och skydda tjocktarmen
Fibrer som blir över när majs mals ner kan fungera som grund för geler som kan skydda mänskliga tarmceller.
Dela artikeln
Varje år produceras 1 200 miljoner ton majs i världen. En del av denna mängd försvinner i olika former av biprodukter som slängs eller bränns. Men nu har forskare från KTH utvecklat en metod för att omvandla en del av biprodukterna till ett läkemedel.
Det är de fibrer som blir över när majs mals för att bli olika typer av livsmedel. Forskarna upptäckte att dessa fibrer enkelt kan passera magsäcken och att de under färden kan göra nytta. De har nämligen prebiotiska egenskaper som gynnar goda bakterier.
”Vi har skapat antioxidantiska hydrogeler genom att använda de här majsfibrerna. I in vitro-studier har vi sedan visat att gelerna har en skyddande effekt på mänskliga tarmceller när det kommer till oxidativ stress”, säger Francisco Javier Vilaplana Domingo, forskare vid KTH och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Gelerna som forskarna tagit fram skulle kunna blandas in i andra livsmedel och på så sätt förbättra maghälsan hos människor med magproblem. Dessutom visar det sig att gelerna motverkar oxidativ stress i en tidig fas av inflammation och skulle därmed kunna hjälpa till att läka sår snabbare.