Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Vad var mĂ€nsklighetens första idĂ©?

💡 Arge optimistens funderingar: Vad var mĂ€nsklighetens första idĂ©?

En gÄng i tiden fanns det inga idéer. Inte en enda. Men sÄ hade nÄgon en idé. MÀnniskans första.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

💡❓

Vad var mÀnsklighetens första idé?

Den frÄgan stÀller sig Peter Watson i hans magnum opus, Ideas: A History of Thought and Invention, from Fire to Freud. En tegelsten pÄ över 1000 sidor, som jag lÀst under sommaren nÀr jag gör research för min nÀsta bok, med arbetstiteln Om AI.

Vad Àr ditt svar pÄ frÄgan?

Watson menar att det Àr stenverktyg:

"För ungefÀr 2,5 miljoner Är sedan lÀrde sig forntida mÀnniskor att om de slog en sten mot en annan pÄ ett sÀrskilt sÀtt, kunde en tunn, skarpkantad flisa slÄs av som var tillrÀckligt vass för att trÀnga igenom skinnet pÄ till exempel en död zebra eller en gasell."

Det krÀver förmÄgan att förestÀlla sig ett verktygs syfte innan det skapas, och skickligheten att hantera ett material för att uppnÄ önskat resultat. Idén kan ju ha uppkommit efter att man rÄkat hitta en vass sten. Men Àven dÄ behövde den tidiga mÀnniskan kunna se pÄ en annan sten och tÀnka att en liknande flisa gÄr att fÄ fram om jag slÄr stenen mot en annan sten.

NÀr vÀl man hade haft den idén, gick den att bygga vidare pÄ. En annan sorts sten som var lÀttare att forma, bÀttre grepp, och sÄ vidare. PÄ sÄ vis har vi byggt idé ovanpÄ idé sedan dess.

Det Àr dÀrför vi gör framsteg. Ju fler tidigare idéer (kunskap) vi har att utgÄ frÄn, desto bÀttre kan vÄra nya idéer bli. Idéer som tryckpressen, demokrati och internet har hjÀlp oss att ha fler idéer och bÀttre idéer. DÀrför har vÀrlden gjort enorma framsteg senaste 200+ Ären.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat smĂ„tt och gott

🌊 Problem-solvers vs problem-sellers

🌊 15000 ton plast uppsamlat ur havet

Problemlösaren Boyan Slats Ocean Cleanup börjar verkligen fĂ„ upp farten. Över 15000 ton plast uppsamlat ur Stilla havet.


đŸ—łïž Tony Blair om AI: Största sedan industriella revolutionen

"Jag sÀger stÀndigt till mitt eget parti: 'Ni mÄste fokusera pÄ den hÀr tekniska revolutionen.' Denna revolution kommer att förÀndra allt om vÄrt samhÀlle, vÄr ekonomi, hur vi lever, hur vi interagerar med varandra."

"Vi lever i en period av massiv förÀndring. Detta Àr helt klart den största tekniska förÀndringen sedan den industriella revolutionen."

"Hur anvÀnder man den för att transformera sjukvÄrd, utbildning och hur staten fungerar? Hur hjÀlper man till att utbilda den privata sektorn om hur de kan anvÀnda AI för att förbÀttra produktiviteten? Detta Àr en enorm uppgift för en regering och en riktigt spÀnnande sÄdan."

"Ibland blir folk lite deprimerade över att vara i politiken pÄ grund av all kritik. SÀrskilt mÀnniskor i vÀst kÀnner att samhÀllet inte förÀndras tillrÀckligt snabbt och bra. Jag sÀger nej, det Àr en riktigt spÀnnande tid att vara i politiken eftersom du har den hÀr massiva revolutionen som du mÄste komma till rÀtta med."

Video hittar du hÀr:

Mathias Sundin on LinkedIn: Tony Blair on AI: "I am constantly saying to my own party: 'You've got to

Tony Blair on AI: "I am constantly saying to my own party: 'You've got to focus on this technology revolution.' It's not an afterthought. It's the single


đŸ–Œïž Flux, ny bildgenerator som Ă€r bĂ€ttre pĂ„ text

Hux flux dök det upp en ny AI-bildgenerator, som heter Flux. Bilderna hÄller hög kvalité och den Àr bÀttre pÄ att hantera text i bilderna Àn nÄgon annan tjÀnst jag testat. Inte perfekt, det blir fortfarande fel rÀtt ofta, men efter nÄgra försök lyckas det.

Kan inte köras direkt pÄ deras hemsida, men exempelvis via Poe. Som Àr en tjÀnst dÀr flera av AI-verktygen finns samlade.


đŸŠŸ Bli kurskamrat med Jonas Birgersson

Den 23 augusti kör jag min AI-kurs i Lund.

En som ska gĂ„ kursen Ă€r Jonas Birgersson. Blir kul att utbilda Bredbandsjesus i den största förĂ€ndringen sedan internet. 😅 (Han har sĂ„klart en hel del idĂ©er om AI redan, sĂ„ jag ska Ă€ven passa pĂ„ att intervjua honom inför kursdeltagarna.)

Kursen ger en överblick av vad som hÀnder inom generativ AI och en praktisk guide för hur man anvÀnder ChatGPT, Claude, Perplexity och de andra verktygen för att skriva, tÀnka och arbeta bÀttre.

LÀs mer och anmÀl dig hÀr.

Plats: Lund
Datum: 23 augusti
Tid: Klockan 9-14
Betalning: GĂ„r att betala direkt eller via faktura.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI, WALL-Y, som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.