Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Att skapa smĂ„ kriser Ă„t sig sjĂ€lv

💡 Arge optimistens funderingar: Att skapa smĂ„ kriser Ă„t sig sjĂ€lv

Jag har skapat tre minikriser för mig sjÀlv. Det har varit jobbigt, men vÀldigt utvecklande och frigörande.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

🏮 VĂ€rdet av smĂ„ kriser

Om ni ursÀktar, sÄ tÀnkte jag bli lite personlig för ett ögonblick.

Det finns nÄgra beslut i mitt liv jag Àr extra nöjd med. De har inte varit det enkla valet, har ifrÄgasatts av andra och skapat smÄ kriser i mitt liv.

Minikris ett

Det första var att sluta inom politiken. Jag hade en bra politisk karriÀr. Riksdagsledamot med allt tyngre uppdrag, som ledamot i finansutskottet och ekonomisk-politisk talesperson. Om jag varit kvar hade jag kandiderat till partiledare. Jag hade inte varit favorittippad, men Johan Pehrson kom klart sist i partiledaromröstningen nÀr Jan Björklund skulle ersÀttas och Àr nu partiledare. Det betyder defintivt inte att jag hade varit det nu i hans stÀlle, men min politiska framtid dÄ sÄg i alla fall inte dÄlig ut.

Detta förstod jag nĂ€r jag beslutade mig för att inte kandidera för omval. Jag trivdes i politiken, men hade funnit nĂ„got för mig Ă€nnu viktigare – Warp Institute – men ocksĂ„ extremt mycket osĂ€krare. Allt var tvunget att byggas upp frĂ„n början, av mig sjĂ€lv och mina medgrundare.

Att bygga upp Warp Institute och Warp News har varit vÀldigt svÄrt och vÀrdelöst för min privatekonomi. Men ÀndÄ fullstÀndigt vÀrt det.

Minikris tvÄ

Det andra beslutet var kopplat till en ofrivillig kris. Warp News hade vintern 2022-23 slut pÄ pengar. Vi vÀxte för lÄngsamt. Folk som upptÀckte oss gillade vad de sÄg och en hög andel blev betalande medlemmar. Men för fÄ visste att vi existerade. Jag fick ett erbjudande frÄn en venture partner, med tvÄ personer jag gÀrna jobbat ihop med. Men nÄgot gnagde i mig. Vad skulle egentligen Àndras? Ingenting, troligen. Om 12 mÄnader skulle vi behöva pengar igen och Àndrade vi inget i grunden skulle samma problem kvarstÄ.

Men jag hade egentligen inget val. Warp News pengar var slut och mina egna ocksÄ. Kanske var det dags att avsluta denna hobby och skaffa mig ett mer lukrativt (och troligen roligt) jobb inom tech?

Nej, jag beslutade (med starkt stöd frÄn min fru) att tacka nej och genomföra en stor förÀndring. Kostnaderna drogs ner till ett minimum. Alla frilansare och alla andra som jobbade med Warp News fick sluta. Det sved för alla, men jag sÄg ingen annan vÀg framÄt. Jag lyckades kroka upp en ny investerare som gav oss en livlina pÄ tre mÄnader. Det rÀckte, men i maj var det vÀldigt nÀra att vi gick omkull.

Men vad detta gjorde var att det frigjorde min tid. IstÀllet för att vara en rÀtt dÄlig vd, fokuserade jag pÄ sÄdant som jag Àr bra pÄ. Jag började skriva allt sjÀlv och hade tid att fÄ förelÀsningsuppdrag och synas i andra media. Det gick lÄngsamt, men fler och fler nya lÀsare hittade oss.

Framförallt gav detta mig möjlighet att djupdyka i generativ AI och inte minst experimentera sjÀlv. AI fanns inte med i mina tankar nÀr beslutet fattades, utan dök upp som en ovÀntad möjlighet. Mitt AI-engagemang har gjort att efterfrÄgan pÄ förelÀsningar har ökat kraftigt, vilket ger bÄde intÀkter och lÀsare till Warp News.

Minikris tre

Det tredje beslutet har jag fattat alldeles nyligen. EfterfrÄgan pÄ mina AI-förelÀsningar har som sagt ökat och det vore vÀldigt bra bÄde ekonomiskt och lÀsarmÀssigt att tacka ja till det mesta. IstÀllet jag bestÀmt att begrÀnsa mina förelÀsningstillfÀllen kraftigt ett tag.

Anledningen Àr att jag fokuserar pÄ att skriva en ny bok om AI. Jag tar ett brett grepp om AI och har mycket högre ambitioner Àn för min förra bok. Den boken skrev jag snabbt, men den hÀr gÄngen gÄr det lÄngsamt. Researchen Àr omfattande och dessutom genomför jag flera intervjuer.

Om jag skulle tacka ja till alla förelÀsningar, samtidigt som jag producerar nyheter och mina egna texter för Warp News, sÄ skulle boken troligen aldrig bli klar. Jag tror att boken har en större chans att bli en hÀvstÄng för Warp News, Àn nÄgot annat. Jag fÄr en djupare kunskap, blir bÀttre pÄ att berÀtta och fÄr massor av intressanta insikter och kontakter via intervjuerna. SÀljer boken bra, kommer mÄnga hitta Warp News. SÀljer boken dÄligt, har jag ÀndÄ uppnÄtt flera positiva aspekter som kommer hjÀlpa Warp News.

Vi fÄr se hur detta tredje beslut utspelar sig. Hur det Àn blir med den saken Àr jag nöjd med att jag motstÄtt de enkla besluten. Det hade varit enklare att fortsÀtta i politiken, att stÀnga Warp News och jobba inom tech eller att nu casha in lÀsare och pengar via förelÀsningar.

Att inte fatta de enkla besluten skapar smÄ kriser. Det Àr jobbigt, men oerhört utvecklande.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat smĂ„tt och gott

🔋 El till lĂ„gt, fast pris

UtmÀrkt reportage i SVT om Jonas Birgersson och Projekt EnergisamhÀllet.

MÄnga smÄ elnÀt som kopplas ihop och skapar ett överflöd av grön el. Det Àr it-entreprenören Jonas Birgerssons vision för att lösa elkrisen och ge svenska folket fossilfri el till ett lÄgt, fast pris.
SÄ vill it-entreprenören Jonas Birgersson lösa elkrisen i Sverige
MÄnga smÄ elnÀt som kopplas ihop och skapar ett överflöd av grön el. Det Àr it-entreprenören Jonas Birgerssons vision för att lösa elkrisen och ge svenska folket fossilfri el till ett lÄgt, fast pris.

🛑 MotstĂ„nd

Isaac Asimov

🇹🇳 Diktatur Ă€r inte bra för business

En diktatur Àr alltid mer intresserade av bevara sin makt, Àn att ge medborgarna ett bra liv eller företagen ett blomstrande affÀrsklimat.

🌏 Kina kommer inte att dominera vĂ€rlden om det inte blir en demokrati
Hur kan demokratiska lÀnder konkurrera med ett Kina som befaller fram innovation? Verklig banbrytande innovation kan inte skapas i ett slutet system. Ett demokratiskt Kina skulle vara bra för kineserna - och för mÀnskliga framsteg och innovation.


📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI, WALL-Y, som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.