đĄ Arge optimistens funderingar: Ett moraliskt ansvar att snabba pĂ„ utveckling
NÀr vi ser en digital lösning som fungerar, har vi en moralisk skyldighet att se till att sÄ mÄnga som möjligt fÄr del av den, sÄ snabbt som det bara gÄr.
Dela artikeln
Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.
â© Skala upp â nu!
NÀr vi ser en digital lösning som fungerar, har vi har ett moraliskt ansvar att skala upp den.
För nÄgra veckor sedan var jag inbjuden att prata AI pÄ konferensen Digitalisering i mÀnniskans tjÀnst. DÀr lyssnade jag till ett anförande av Johan Magnusson, som Àr professor vid Göteborgs universitet.
Han tog exemplet med fallsensorer som testats i Sundsvall. Fallsensorn, som monteras i taket i den boendes rum, anvÀnder infrarött ljus för att skanna av rörelser. I samrÄd med den boende kan personalen stÀlla in vilka rörelser sensorn ska reagera pÄ, anpassat efter tid pÄ dygnet.
Om sensorn registrerar en instÀlld rörelse utlöses ett larm som skickas till personalen via en app, sms eller det befintliga kallelsesystemet. Sensorn har ingen kamera eller mikrofon, visualiseringar vid ett fall baseras enbart pÄ infraröd data.
Fallen har minskat med 77 procent!
Förutom minskat lidande sparar ju detta sÄklart pengar. Enligt en berÀkning frÄn Sundsvalls kommun skulle vi spara 8 miljarder kronor i Sverige om lösningen anvÀndes i hela landet.
Johan Magnusson har helt rÀtt. Det Àr omoraliskt att inte skala upp detta sÄ snabbt det bara gÄr.
GÀller Àven utveckling av ny teknik
Denna moraliska skyldighet strÀcker sig Àven till utvecklingen av ny teknik.
Varje Är dör 1,2 miljoner mÀnniskor i trafiken. SjÀlvkörande fordon kommer att vara avsevÀrt mycket sÀkrare. NÀr vi har fungerande sjÀlvkörande fordon kommer mÄnga, mÄnga liv sparas.
Varför inte fler gemensamma insatser görs för att underlÀtta för bolagen som utvecklar detta och varför inte mer forskning lÀggs pÄ omrÄdet, Àr svÄrbegripligt för mig.
Mathias Sundin
Arge optimisten
â Annat smĂ„tt och gott
đ Möjligheter med AI inom forskning
NÄgra personer pÄ Google DeepMind har skrivit en lÄng artikel om möjligheterna med AI inom forskning. VÀl vÀrd att lÀsa i sin helhet, men hÀr sammanfattad i fem punkter.
- Transformera kunskap: AI hjÀlper forskare att hantera och kommunicera stora mÀngder forskningsdata. Modeller som Gemini LLM kan snabbt syntetisera insikter och omvandla vetenskapliga texter till mer tillgÀngliga format.
- FörbÀttra datainsamling: AI gör datainsamling mer exakt och strukturerad, till exempel genom att annotera proteinfunktioner eller analysera miljödata frÄn underutnyttjade kÀllor.
- Effektivisera experiment: AI simulerar och optimerar komplexa experiment, vilket sparar tid och resurser. Exempelvis klassificerar AlphaMissense genetiska varianter för att fokusera forskning dÀr den behövs mest.
- Modellera komplexa system: AI förbÀttrar förstÄelsen för dynamiska system som klimat eller ekonomi genom att hitta mönster och samband som tidigare varit svÄra att upptÀcka.
- Utforska stora lösningsrymder: AI hjÀlper forskare att hitta nya lösningar pÄ svÄra problem, frÄn molekyldesign till matematiska genombrott, och gör det snabbare och mer effektivt Àn traditionella metoder.
âïž Fel igen och igen... och igen
Den svarta linjen nedan visar den faktiska utvecklingen för solenergi. De gula linjerna visar prognoserna frÄn International Energy Agency.
Exponential View försöker förklara hur det kan komma sig.