Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: FortsĂ€tt skriv krĂ„ngligt dĂ„, jag fattar Ă€ndĂ„

💡 Arge optimistens funderingar: FortsĂ€tt skriv krĂ„ngligt dĂ„, jag fattar Ă€ndĂ„

Jonas Birgersson, Martin Luther och en svensk pÄ Mars Àr föremÄl för mina funderingar denna vecka.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

đŸ€“ Vad sĂ€ger Martin Luther och Jonas Birgersson om AI?

Men för i... vad f** betyder det ens?! Hur mÄnga har jag inte svurit för mig sjÀlv nÀr jag försöker begripa vad som stÄr i en forskningsstudie. Det Àr sÀllan sjÀlva Àmnet som gör mig mest förvirrad utan det extremt komplexa sÀttet det Àr beskrivet.

Vi kom att prata om det pĂ„ den AI-kurs jag hade pĂ„ Jonas Birgerssons företag Via Europa i Lund i fredags. Birgersson Ă€r en av Sveriges internetpionjĂ€rer och leder nu Projekt EnergisamhĂ€llet. Han hade som vanligt en intressant syn pĂ„ det. Återkommer strax till det, men först ett exempel frĂ„n Steven Pinker i Why Academics Stink at Writing. Testa om ni klarar av att lista ur vad den hĂ€r meningen betyder:

"Försökspersonerna tog del av postulat vars veracitet antingen verifierades eller refuterades genom en subsekvent exponerad evalueringsterm."

Efter att ha kliat sig i hÄret ett tag kommer Pinker fram till att det betyder:

"Deltagarna lÀste meningar, var och en följd av ordet sant eller falskt."

Naturligtvis kan det behövas "svÄra ord" för att uppnÄ exakthet i det man som akademiker skriver, men min upplevelse Àr att man skriver krÄngligt mycket oftare Àn bara dÄ.

Birgersson pÄpekade hur generativ AI ger oss förmÄgan att nu bÄde förstÄ det krÄngliga och Àven snabbt kunna trÀnga in i mycket omfattande rapporter och textdokument.

Jag bad AI-verktyget Claude förenkla meningen ovan:

"Deltagarna lÀste meningar som följdes av orden sant eller falskt."

Numera anvÀnder jag alltid ChatGPT eller Claude för att förstÄ och skriva begripliga texter baserat pÄ vad som stÄr i forskningsstudier.

Det pÄminner mig om prÀsterna pÄ medeltiden som predikade pÄ latin. Folk fattade ingenting, men hade inga andra kÀllor sÄ man fick lita pÄ att det prÀsten kom fram till var rÀtt och riktigt.

SÄ dök Martin Luther upp, med andra idéer som han sped via korta pamfletter pÄ tyska. De blev bÀstsÀljare och miljontals mÀnniskor kunde nu bilda sig en annan uppfattning Àn den som trummades ut frÄn katolska kyrkan.

Jag har tidigare skrivit om det i Martin Luther – den första twittraren.

â›Ș Martin Luther – den första twittraren
PÄ bara fyra Är gick Martin Luther frÄn att vara helt okÀnd till att bli den bÀst sÀljande författaren i Europa. Ett par Är senare var han ett sÄdant hot mot kyrkan att de bannlyste honom. Hur var detta möjligt innan radio, tv eller internet? Luther anvÀnde en banbrytande teknik, pÄ ett nytt sÀtt.

Kunskap Àr som bekant makt. Med generativ AI har det blivit avsevÀrt mycket enklare att ta till sig denna kunskap.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat smĂ„tt och gott

Elo Score visar den relativa skicklighetsnivÄn hos spelare i nollsummespel som schack eller e-sport. SÄ klarar sig de olika generativa AI-modellerna.

🧼 Eleonora Svanberg ger matematiskt sjĂ€lvförtroende

Jag trÀffade Eleonora Svanberg första gÄngen 2016, dÄ jag tillsammans med Christer Fuglesang presenterade förslag för en ny rymdpolitik för Sverige. Ett av förslagen att vi skulle sÀtta en svensk pÄ Mars.

Eleonora Svanberg skulle bli den personen. Hon valdes ut av Astronomisk ungdom och var med oss pÄ presstrÀffen i riksdagen och pratade om varför hon vill Äka till Mars.

DÄ gick hon pÄ gymnasiet. Nu doktorerar hon i fysik vid Oxford och har blivit en influencer. Men en annorlunda sÄdan. Det Àr inte smink och inredning som hon fokuserar pÄ, utan STEM, science, technology, engineering and mathematics.

Nu i dagarna kommer hon ut med en bok, Study With Me: SÄ bygger du matematiskt sjÀlvförtroende.

Den Àr en personlig skildring av hennes resa frÄn att vara en ung tjej som tvivlade pÄ sina matematikkunskaper, till att bli doktorand i en mansdominerad miljö vid ett av vÀrldens frÀmsta universitet. För den som kÀnner osÀkerhet kring matematikÀmnet erbjuder hon insikt i Àmnets potential. Dessutom delar hon med sig av studierÄd, uppmuntran och inspiration.

HÀr hittar du lÀnkar till alla hennes sociala medier och hÀr köper du hennes bok.


📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI, WALL-Y, som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.