Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 AI knĂ€cker svĂ„rt problem för hur molekyler reagerar pĂ„ ljus – hjĂ€lper oss skapa bĂ€ttre solceller och LED-lampor

💡 AI knĂ€cker svĂ„rt problem för hur molekyler reagerar pĂ„ ljus – hjĂ€lper oss skapa bĂ€ttre solceller och LED-lampor

Forskare hos DeepMind har, med hjÀlp av AI, skapat en ny metod för att berÀkna hur molekyler beter sig nÀr de trÀffas av ljus. Tekniken kan leda till förbÀttringar inom solceller, LED-lampor och andra ljuskÀnsliga teknologier.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare hos DeepMind har, med hjĂ€lp av AI, skapat en ny metod för att berĂ€kna hur molekyler beter sig nĂ€r de trĂ€ffas av ljus.
  • Tekniken kan leda till förbĂ€ttringar inom solceller, LED-lampor och andra ljuskĂ€nsliga teknologier.
  • Problemet har utmanat forskare i Ă„rtionden och varit svĂ„rt att lösa med traditionella metoder.

Ett svÄrlöst problem möter AI

I Ärtionden har forskare kÀmpat med att exakt berÀkna hur molekyler beter sig nÀr de trÀffas av ljus. Detta problem Àr centralt för att förstÄ och förbÀttra teknik som solceller och LED-lampor. Traditionella berÀkningsmetoder har ofta gett ofullstÀndiga eller felaktiga resultat.

Problemet ligger i att molekylernas beteende styrs av komplexa kvantmekaniska regler. NÀr en molekyl trÀffas av ljus kan den hamna i ett tillstÄnd med högre energi. Att beskriva detta matematiskt har visat sig vara extremt utmanande.

AI tar sig an utmaningen

DeepMind började arbeta med detta problem 2020. De skapade ett system kallat FermiNet, som anvÀnde AI för att berÀkna hur elektroner beter sig i molekyler. Detta var ett viktigt första steg för att tackla det svÄra problemet.

Nu har forskarna byggt vidare pÄ detta arbete. Resultatet Àr en metod som kan berÀkna molekylers energitillstÄnd med en noggrannhet som tidigare var svÄr att uppnÄ.

Den nya metoden har visat sig ge markant bÀttre resultat Àn tidigare metoder. För vissa molekyler kunde man berÀkna energin med fem gÄnger högre noggrannhet Àn vad som tidigare var möjligt.

Metoden testades pÄ olika typer av molekyler, frÄn smÄ atomer till större molekyler som bensenringen. I samtliga fall gav AI-metoden resultat som stÀmde mycket bÀttre överens med de bÀsta teoretiska berÀkningarna Àn vad traditionella metoder kunde Ästadkomma.

DeepMind har gjort koden för sin AI-metod tillgÀnglig för alla. Detta betyder att andra forskare kan anvÀnda och förbÀttra metoden

Kan ge bÀttre solceller

En stor fördel med den AI-baserade metoden Àr dess flexibilitet. Tidigare metoder krÀvde ofta omfattande manuella justeringar för olika typer av molekyler. AI-systemet kan dÀremot anpassa sig till olika molekyler utan sÄdana justeringar. Detta gör metoden anvÀndbar för mÄnga olika typer av kvantfysiska problem.

För solceller kan den förbÀttrade kunskapen hjÀlpa till att skapa material som fÄngar upp mer ljus och omvandlar det till elektricitet mer effektivt. NÀr det gÀller LED-lampor kan insikterna anvÀndas för att designa molekyler som ger ljus med önskad fÀrg och intensitet, samtidigt som de anvÀnder mindre energi. Denna ökade precision i berÀkningarna kan dÀrmed bidra till att skapa bÄde effektivare solceller och mer energisnÄla LED-lampor, vilket i sin tur kan leda till minskad energiförbrukning och lÀgre kostnader för konsumenter.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.