𩞠Blodanalys kan avslöja deepfakes
Genom att analysera hur fÀrgen i ansiktets vener förÀndras kan en detektor avgöra om det Àr en riktig mÀnniska i en video eller om det rör sig om en deepfake.
Dela artikeln
Deepfakes Àr en teknik dÀr AI anvÀnds för att skapa vÀldigt realistiska falska videor av mÀnniskor, ofta politiker och kÀndisar, som ser ut att sÀga och göra saker de inte gjort i verkligheten. Ett exempel pÄ deepfakes Àr en falsk video pÄ Ukrainas president Volodymyr Zelensky som ser ut att uppmana den ukrainska armén att ge upp.
Den videon var inte sÀrskilt vÀlgjord och lurade knappast nÄgon, men den Àr ett exempel pÄ hur deepfakes kan anvÀndas för att sprida falska nyheter.
För att göra det enklare att avgöra om en video Àr en deepfake har Intel byggt en deepfake-detektor. Den kan pÄ bara nÄgra millisekunder och med 96 procents sÀkerhet avgöra om det rör sig om en deepfake.
Detektorn analyserar blodflödet i ansiktet pÄ mÀnniskorna i videon. NÀr hjÀrtat pumpar blod förÀndras fÀrgen pÄ vÄra vener. Intels detektor har med hjÀlp av maskininlÀrning skapat en algoritm som kan avgöra om det rör sig om blodflödet hos en verklig mÀnniska eller om det Àr en deepfake.