Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Historien bakom AlphaFold och Ă„rets Nobelpris i kemi

🧬 Historien bakom AlphaFold och Ă„rets Nobelpris i kemi

Årets Nobelpris i kemi Ă€r ett massivt genombrott som löser en 50-Ă„rig utmaning inom biologin. Den löstes med hjĂ€lp av AI. Men det var bara början. I tvĂ„ texter har Warp News tidigare berĂ€ttat om historien och effekterna av AI och proteinveckningsproblemet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det var ett tacktal för Nobelpriset i kemi för 52 Är sedan som ledde fram till Ärets Nobelpris i kemi.

1972 Ă„rs pristagare, Christan Anfinsen, menade dĂ„ att det en dag skulle vara möjligt att förutsĂ€ga utseendet pĂ„ en protein bara genom att kĂ€nna till sekvensen pĂ„ aminosyrorna som bygger den.

Proteiner Ă€r vĂ„r kropps arbetshĂ€star. De omvandlar mat till energi som vi kan anvĂ€nda, slĂ„ss mot inkrĂ€ktare och transporterar syre i blodet – och mycket mer. Att förstĂ„ proteiner Ă€r dĂ€rför vĂ€ldigt viktigt för att förstĂ„ vĂ„r kropp, sjukdomar som angriper den och ta fram effektiva lĂ€kemedel.

I sitt tacktal för Nobelpriset i kemi, 1972, menade pristagaren Christan Anfinsen att det en dag skulle vara möjligt att förutsĂ€ga utseendet pĂ„ en protein bara genom att kĂ€nna till sekvensen pĂ„ aminosyrorna som bygger den.

Att ta reda pĂ„ hur ett protein ser ut, hur den viker sig, gĂ„r att göra i ett labb, men tar ofta flera Ă„r och kan kosta miljontals kronor. Bara i mĂ€nniskokroppen finns hundratusentals protein och i andra arter miljontals protein.

Denna utmaning har forskare i 50 Ärs tid försökt lösa. Ingen kom ens nÀra. Tills dess att DeepMind utvecklade en AI. Kallad AlphaFold efter dess föregÄngare AlphaGo, som spelat brÀdspelet Go.

Jag har i tvÄ tidigare texter berÀttat historien om hur AlphaFold knÀckte en 50 Är gammal "grand challenge" inom biologin.

Vill ni lĂ€sa historien om en serie spel och tĂ€vlingar ledde fram till AlphaFold hittar ni det i 🧬 FrĂ„n spel till vetenskapligt genombrott - historien om AlphaFold

🧬 FrĂ„n spel till vetenskapligt genombrott - historien om AlphaFold
Historien om datorer som tÀvlar mot mÀnniskor Àr lÄng och vÀcker ofta enorm uppmÀrksamhet. Men vad Àr det bra för? Vad betyder det om en dator kan vinna i schack, Go eller Starcraft? Vi fick svaret nÀr AlphaFold löste en 50-Ärig utmaning inom biologi.

Vad detta lett till beskrev jag efter att tidningen Science utsett bĂ„de DeepMinds AlphaFold och David Bakers RoseTTAFold till Årets genombrott: đŸ§« Ett ofattbart genombrott – som nĂ€stan ingen hört talas om

đŸ§« Ett ofattbart genombrott – som nĂ€stan ingen hört talas om
I nÀstan femtio Är har en av biologins stora utmaningar gÀckat oss mÀnniskor. Att förstÄ hur protein ser ut, vilket hjÀlper till att fÄ fram lÀkemedel och spara liv. SÄ plötsligt, förra Äret, knÀckte en AI gÄtan. Men det visade sig bara vara början pÄ nÄgot Ànnu större.

Nu kommer vÀldigt mÄnga höra talas om denna bedrift. Det gör mig glad!

Medan mÄnga Àgnat sin tid Ät att hÀvda att AI kommer döda oss alla, alternativ Àr en bubbla, har lÀsare av Warp News kunnat hÀnga med i vad vilka fantastiska saker som kommer ur AI-revolutionen.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.