đ 76% av alla planerade kolkraftverk stoppade sedan 2015
Sedan Parisavtalet 2015 har 76 procent av alla planerade kolkraftverk stoppats, avslöjar en fÀrsk rapport.
Dela artikeln
"No new coal by 2021 â The collapse of the global coal pipeline" Ă€r namnet pĂ„ en fĂ€rsk rapport publicerad av tankesmedjan E3G.
I rapporten avslöjas att 76 procent av alla kolkraftverk som planerats byggas sedan 2015, samma Är som Parisavtalet skrevs under, har stoppats.
"Sedan 2015 har 44 regeringar (27 i OECD och EU, 17 pÄ andra hÄll) redan förbundit sig till inget nytt kol, vilket öppnar vÀgen för ÄterstÄende lÀnder som Ànnu inte agerar. Vi ser att ytterligare 40 lÀnder (8 i OECD och EU, 32 pÄ annat hÄll) stÄr utan projekt Àr i en position dÀr de lÀtt skulle kunna förbinda sig till 'inget nytt kol'", stÄr det att lÀsa i rapporten.
Globalt har 1,175 gigawatt planerade kolkraftprojekt avbrutits sedan 2015. Bakgrunden Àr bland annat:
- Accelererande marknadstrender dÀr prisminskningen pÄ förnybar energi Àr central
- Ny regeringspolitik
- MotstÄnd inom civilsamhÀllet mot kol
VÀrlden har dÀrmed undvikit en expansion pÄ 56 procent av den totala globala kolflottan. Det hÀr motsvarar att lÀgga till ett andra Kina, 1,047 gigawatt, till den globala kolkapaciteten.
I juli 2021 stod Kina och lÀnderna med de fem nÀst största kolkraftprojekten (Indien, Vietnam, Indonesien, Turkiet och Bangladesh) för över fyra femtedelar av vÀrldens ÄterstÄende kolkraftsprojekt. à tgÀrder frÄn dessa sex lÀnder kan ta bort 82 procent av de ÄterstÄende planerna pÄ kolkraftverk.