Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Batteripriserna fortsĂ€tter att sjunka och sĂ€nker priset pĂ„ elbilar

🔋 Batteripriserna fortsĂ€tter att sjunka och sĂ€nker priset pĂ„ elbilar

Priset pÄ litiumjonbatterier i Kina har minskat med 51 procent senaste Äret. Samtidigt produceras fler batterier Àn efterfrÄgan, vilket ytterligare sÀnker priserna. LÀgre batteripriser gör elbilar billigare Àn fossilbilar och det blir lönsammare med storskaliga batterilösningar i elsystemen.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Priset pĂ„ litiumjonbatterier i Kina har minskat med 51 procent det senaste Ă„ret.
  • Samtidigt produceras fler batterier Ă€n efterfrĂ„gan, vilket ytterligare sĂ€nker priserna.
  • LĂ€gre batteripriser gör elbilar billigare Ă€n fossilbilar i mĂ„nga segment och det blir lönsammare med storskaliga batterilösningar i elsystemen.

Kraftig minskning av batteripriser

Priserna pÄ litiumjÀrnfosfatbatterier (LFP) i Kina har minskat med 51 procent under det senaste Äret. Det genomsnittliga priset per kilowattimme har sjunkit till 53 dollar, jÀmfört med det globala genomsnittet pÄ 95 dollar per kilowattimme förra Äret, skriver Bloomberg.

Den frÀmsta orsaken Àr att rÄmaterialkostnaderna, sÀrskilt för katoden, har minskat avsevÀrt. Katodens andel av den totala kostnaden för ett LFP-batteri har sjunkit frÄn 50 procent i början av 2023 till mindre Àn 30 procent i Är.

Överkapacitet i batteriproduktionen

Kina producerar nu fler batterier Àn vad som efterfrÄgas globalt för elfordon, vilket har lett till att tillverkare sÀnker priserna för att behÄlla marknadsandelar. Den genomsnittliga kapacitetsutnyttjandet för batterifabriker i Kina sjönk frÄn 51 procent 2022 till 43 procent 2023 och förvÀntas bli Ànnu lÀgre i Är.

Detta innebÀr att marknaden kommer att gynna de mest effektiva fabrikerna med den senaste produktionstekniken.

Trots de fallande priserna fortsÀtter Kinas batterigiganter, CATL och BYD, att investera kraftigt i forskning och utveckling, automatisering och nya fabriker. De lanserar nya produkter i snabb takt, vilket bidrar till de lÄga priserna.

Effekt för fordons- och energisektorerna

De lÄga priserna pÄ batterier har stora konsekvenser för fordons- och energisektorerna. Priserna för LFP-batteripaket i Kina Àr nu nere pÄ 75 dollar per kilowattimme, vilket gör att elbilar kan prissÀttas lika eller lÀgre Àn förbrÀnningsmotorbilar i de flesta fordonssegment.

Marknaden för stationÀr energilagring kan vara den största vinnaren. LÄga batteripriser gör det mer ekonomiskt attraktivt att installera storskaliga energilagringssystem. Priserna pÄ energilagringssystem har redan sjunkit med 43 procent jÀmfört med för ett Är sedan. BloombergNEF förutspÄr att den globala installationen av stationÀr energilagring kommer att öka till 155 gigawattimmar i Är, en ökning med 61 procent frÄn förra Äret.

Överkapacitet globalt

Den globala efterfrÄgan pÄ litiumjonbatterier uppgick förra Äret till cirka 950 gigawattimmar, medan den globala batteriproduktionskapaciteten var mer Àn dubbelt sÄ hög, nÀra 2600 gigawattimmar. Kina stod för en stor del av denna produktion. USA, Kanada, Europa och Indien försöker alla öka sin andel av den globala batterimarknaden genom subventioner och incitament, vilket kan öka överkapaciteten ytterligare.

De lÄga priserna och den överkapacitet som rÄder innebÀr en tuff marknad för nya aktörer inom batteriindustrin.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.