⚡️ Bygget av fusionsreaktorn ITER påbörjat i Frankrike
Nu har bygget av fusionsreaktorn ITER påbörjats i Frankrike. 2025 förväntas reaktorn slås på och bli den första fusionsreaktorn i världen som producerar mer energi än den tillförs.
Dela artikeln
Fusionskraft är en dröm som funnits i många år och återfinns i såväl science fiction som i många stadsbyggarspel i datorn. Snart kan det dock gå från fiktion till verklighet genom projektet ITER, International Thermonueclear Experimental Reeactor. Projektet har precis passerat en ny milstolpe genom att reaktorn nu har börjat byggas på plats i södra Frankrike.
ITER är ett samarbete mellan 35 länder och den 23 juli inleddes konstruktionen av reaktorn genom en ceremoni där Frankrikes president Emmanuel Macron lämnade över de första komponenterna till bygget. Bygget inleddes redan 2010 men det är först nu reaktorn börjar monteras på plats i byggnaden. Om tidplanen håller så kommer reaktorn tas i drift i slutet av 2025, men det kommer att ta ytterligare tio år innan man når full kapacitet i driften.
Reaktorn är inte bara världens största fusionsprojekt, det är också den första reaktorn som förväntas kunna uppnå självförbränning av plasma. Målsättningen är att reaktorn ska generera tio gånger mer värme än som tillsätts till den, många gånger mer än något tidigare försök. Den är dock inte en modell för hur kommersiella reaktorer kan komma att se ut, utan är bara tänkt att bevisa att konceptet fungerar.
Om experimentet fungerar som det är tänkt är det bara en tidsfråga innan kommersiella fusionsreaktorer blir verklighet. Det kommer ge planeten en energikälla som är både utsläppsfri och kraftfull. Fusionskraft lämnar inte efter sig något radioaktivt material, till skillnad från traditionell kärnkraft som får sin energi från fission, eller kärnklyvning. Det är inte heller möjligt att få en okontrollerad reaktion och därmed finns det ingen risk för härdsmälta.