☀ Förnybara energikällor växer snabbare än någonsin
Det byggdes så mycket ny förnybar el i världen i år att det motsvarar 300 kärnreaktorer.
Dela artikeln
Enligt International Energy Agency, IEA, kommer 2021 att sätta rekord i hur mycket ny el som kommer att komma från förnybar energi. Totalt räknar IEA med att världens produktionskapacitet för förnybar el kommer att öka med 290 GW i år.
Det är mer än under något tidigare år och motsvarar ungefär 300 kärnreaktorer. Och det är ändå bara början.
Fram till 2026 räknar IEA med att 95 procent av all nybyggd elproduktion kommer att vara förnybar el. Produktionskapaciteten av förnybar el kommer att stiga med 60 procent till över 4 800 GW totalt. Det är lika mycket som alla kärn- och fossilbränslekraftverk producerar i dag.
– Årets rekordtillskott av förnybar el på 290 gigawatt är ytterligare ett tecken på att en ny global energiekonomi håller på att ta form. De höga priserna på råvaror och energi vi ser i dag skapar nya utmaningar för den förnybara industrin, men höjda priser på fossila bränslen gör också förnybara energikällor mer konkurrenskraftiga, säger IEA-chefen Fatih Birol, i ett pressmeddelande.
Ökningen av förnybar el kommer att ske i alla regioner, men Kina kommer att vara det land som satsar mest på förnybar el under de närmaste åren. Kina har som mål att lägga till ytterligare 1 200 GW förnybar el fram till 2030. IEA tror att Kina kommer att nå det målet fyra år tidigare.
– Kina fortsätter visa sin styrka när det gäller ren energi, med en expansion av förnybara energikällor som tyder på att landet mycket väl kan nå en topp i sina koldioxidutsläpp före 2030, säger Fatih Birol.
Indien är ett annat land där utvecklingen mot renare energikällor går snabbt. IEA räknar med att Indien kommer att fördubbla sin utbyggnad av förnybar el jämfört med de föregående fem åren.
Om världens regeringar sedan också underlättar för ökad utbyggnad genom att bland annat förenkla ansökningsprocessen för förnybar el och förbättra elnäten kan utbyggnaden gå ännu fortare än prognosen menar IEA. Något som lär behövas om vi ska kunna få ner nettonollutsläppen i världen till noll i mitten av århundradet.
Bild: Pixabay/seagul