Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
❄ Frysarna in mataffären kan fungera som ett batteri i smarta elnät

❄ Frysarna in mataffären kan fungera som ett batteri i smarta elnät

Genom att hålla igen på kylningen under effekttoppar skulle kylar i butiker kunna dra mindre el när den behövs på andra ställen och sedan öka kylningen igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Förnyelsebara energikällor som vind- och solkraft har många fördelar, men de har också en del akilleshälar. En sådan är att det är svårt att reglera när och hur mycket el de genererar. Om vind och sol inte alstrar tillräckligt mycket el under effekttopparna blir resultatet elbrist under en period. Men en studie från Chalmers visar på en ny möjlig lösning som bygger på att kylar kan hålla kylan ett tag även om de inte får någon ström.

Det är doktoranden Tommie Månsson vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik som undersökt om frysdiskar i livsmedelsbutikerna skulle kunna hjälpa till under exempelvis morgontimmarna när många brygger kaffe, rakar sig med rakapparat, tittar på morgon-TV med mera.

– Här kommer forskningen om smarta elnät in, och en del av lösningen för till exempel dessa morgontimmar, skulle kunna vara att livsmedelsbutiker håller igen på kylningen för att balansera tillgång och efterfrågan på el i nätet. Det skulle innebära att när människor sedan lämnat hemmet och åkt till jobb och skola finns ett överskott av el i elnätet – vilket tappas ur i livsmedelsbutikernas kyl och frysdiskar, och man har på så vis skapat ett miljövänligt virtuellt batteri, säger Tommie Månsson i ett pressmeddelande.

Nu kräver det här förstås att butikerna inte drar ner på kylningen så mycket att varorna förstörs. Det avgörs i sin tur till stor det av hur ofta kylarnas dörrar öppnas och släpper in värme. För att ta reda på det studerade Tommie Månsson tillsammans med andra forskare en hur kunderna i en butik med ett 80-tal kylar öppnade och stängde dörrarna.

Forskarna tittade bland annat på vilken hastighet kunderna öppnade kylskåpen, i vilken vinkel, hur länge dörrarna stod öppna vid varje öppningstillfälle och hur det påverkade temperaturutvecklingen. Dessa data kan nu ligga till grund för att skapa strategier och tekniker för hur man bäst ska kunna använda butikskylar som batterier.

– Det finns förstås mycket mer forskning att göra på beteendemönster och hur det i slutändan påverkar elnätet, men vad gäller den tekniska delen skulle pilotstudier vara nästa steg för att fastställa vilka tekniska och ekonomiska barriärer som finns i hur man kan styra livsmedelsbutikerna. Dessutom behövs förståelse för att vi måste börja hantera den energi som finns i systemet som vår gemensamma tillgång, säger Tommie Månsson

Läs mer om studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.