Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Fusionskraftsindustrin fortsätter att växa

⚡ Fusionskraftsindustrin fortsätter att växa

Investeringar i fusionsindustrin ökade till över 7,1 miljarder dollar. Statlig finansiering ökade med 57 procent. Tidsplaner för elproduktion från fusion på 2030-talet ligger fast.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Investeringar i fusionsindustrin ökade till över 7,1 miljarder dollar.
  • Statlig finansiering ökade med 57 procent.
  • Tidsplaner för elproduktion från fusion på 2030-talet ligger fast.

Ökade investeringar och fler jobb

Fusionsindustrin har nu attraherat över 7,1 miljarder dollar i investeringar, enligt en årlig rapport från Fusion Industry Association (FIA). Över 900 miljoner dollar i nya medel har tillkommit sedan förra året.

Den statliga finansieringen har ökat med 57 procent under de senaste 12 månaderna till 426 miljoner dollar, vilket visar att regeringar i allt högre grad ser offentlig-privata partnerskap som centrala för att göra kommersiell fusion till verklighet.

Siffrorna kommer från FIA:s rapport "The Global Fusion Industry in 2024", som undersökte 45 privata fusionsföretag, en ökning från 43 förra året.

USA i klar ledning

USA är fortfarande den globala ledaren för kommersiell fusion med 25 företag i undersökningen, följt av Storbritannien, Tyskland, Japan och Kina, alla med tre företag vardera. Schweiz är en ny aktör i årets rapport med två fusionsföretag, medan Australien, Kanada, Frankrike, Israel, Nya Zeeland och Sverige alla har ett företag var.

Kraftig ökning av anställda

I år har antalet anställda ökat markant, med över 4000 personer som nu arbetar i privata fusionsföretag runt om i världen. Detta är en ökning med 34 procent sedan 2023 (1034 fler anställda) och nästan 300 procent sedan 2021 (3011 fler anställda). Nästan hälften av de anställda är ingenjörer (48 procent), en fjärdedel är forskare (25 procent) och en fjärdedel har andra roller (27 procent).

Målet är elproduktion på 2030-talet

89 procent av företagen i undersökningen förväntar sig att fusion kommer att leverera el till elnätet innan 2030-talet är slut, och 70 procent av företagen säger att denna milstolpe kommer att nås före utgången av 2035. Dessa svar har varit likartade sedan den första rapporten 2021, vilket tyder på att tidsplanerna inte har förskjutits.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.