⚡ Genombrott för fusionskraft: Mer energi ut än in
För första gången i historien har forskare lyckats producera mer energi från kärnfusion än vad som krävdes för lasrarna som drev den.
Dela artikeln
Kärnfusion är 50 år bort, har de sagt i över 50 år. Nåväl, nu kan de sluta säga det.
Ett team vid Lawrence Livermore National Laboratory genomförde det första lyckade fusionsexperimentet i historien.
Det producerade mer energi från fusion än laserenergin som användes för att driva den.
"Vi har haft en teoretisk förståelse av fusion i över ett sekel, men resan från att veta till att göra kan vara lång och mödosam. Dagens milstolpe visar vad vi kan göra med uthållighet”, säger Dr. Arati Prabhakar, chef för Vita husets avdelning för vetenskap och teknologipolitik.
Experimentet levererade 2,05 MJ energi till målet, vilket resulterade i 3,15 MJ fusionsenergi.
Fusion är en process som kombinerar två lätta kärnor för att skapa en enda tyngre kärna, vilket frigör en stor mängd energi. På 1960-talet föreslog forskare från Lawrence Livermore National Laboratory att lasrar kunde skapa fusion i ett labb. Denna idé blev känd som tröghetsinneslutningsfusion och har forskats på i över 60 år.
De byggde en serie kraftfulla lasersystem, vilket ledde till skapandet av NIF, världens största och mest kraftfulla laser. NIF är like stor som en sportstadion och använder laserstrålar för att skapa temperaturer och tryck som de i kärnorna på stjärnor och jätteplaneter, och inuti exploderande kärnvapen.