☀️ Kinas artificiella sol slår världsrekord i fusion
Med fusionskraft skulle hela världens energiproblem vara lösta. Nu har en kinesisk tokamak-reaktor nått 120 miljoner grader celsius i 101 sekunder vilket är nytt rekord och ytterligare ett litet steg mot energiförsörjningens heliga gral.
Dela artikeln
Kina vill bygga en miniatyr-sol på jorden, i en reaktor. Många forskarlag över jorden har samma mål och om någon av dem skulle lyckas kan vi få tillgång till obegränsad ren energi via fusion.
Experimental Advanced Superconducting Tokamak, eller EAST, som kinesernas reaktor kallas är alltså en av ett antal lovande kärnfusions-anläggningar som är i drift runt om i världen och under de senaste åren har vi sett flera av dem ta stora steg framåt.
Kinesiska statsmedia rapporterar nu att forskare som arbetar med EAST-projektet har uppnått ett nytt världsrekord genom att hålla plasma på 120 miljoner grader Celsius i 101 sekunder i sitt senaste experiment. Det här är ytterligare ett steg på vägen mot målet om ren och i princip oändlig energi.
Fusion – att återskapa solen
Idén bakom kärnfusionsforskning är att återskapa den process som solen använder för att producera monumentala mängder energi, där intensiv värme och tryck kombineras för att producera plasma där atomkärnor smälter samman.
Forskare arbetar med en rad experimentella enheter för att utlösa och studera dessa reaktioner här på jorden men experter anser att munkformade tokamaker, vilket EAST vid Kinas Hefei-institut för fysikalisk vetenskap vid den kinesiska vetenskapsakademin använder sig av, är det mest lovande tillvägagångssättet.
Denna torus i metall har en serie magnetiska spolar utformade för att hålla överhettade strömmar av väteplasma på plats tillräckligt länge för att reaktionerna ska inträffa. År 2016 lyckades forskare vid EAST värma väteplasma till cirka 50 miljoner grader och upprätthålla denna temperatur i 102 sekunder. Teamet ökade 2018 till 100 miljoner grader, vilket är mer än sex gånger varmare än solens kärna, och höll temperaturen där i cirka 10 sekunder.
Rekorden inom fusion avlöser varandra
Den senaste experimentrundan markerar ytterligare ett steg framåt för forskarna. Enligt statliga Xinhua News Agency har de satt ett nytt rekord på 120 miljoner grader för uppvärmd plasma och upprätthållit den i 101 sekunder. I separata experiment värmde den "artificiella solen", som den kallas, plasma upp till 160 miljoner grader i 20 sekunder. I slutändan är det offentligt uttalade målet för EAST att hålla plasma vid cirka 100 miljoner grader i mer än 1000 sekunder, eller cirka 17 minuter.
Den här typen av experiment är inte utformade för att generera användbar elektricitet, utan för att främja området för kärnfusionsfysik för nästa generations enheter som ITER. ITER kommer att bli världens största kärnfusionsreaktor när den står färdig 2025.
Liksom EAST kommer experiment på Koreas KSTAR-reaktor, som satte världsrekord genom att hålla plasma på över 100 miljoner grader under 20 sekunder förra året, att ligga till grund för utvecklingen av ITER som förväntas sättas i full drift 2035.
🗳 Eftersom demokrati är avgörande i en faktabaserad optimistisk värld... påminner vi våra läsare om den demokratiska statusen i de länder vi skriver om: Kina har 9 poäng i Global Freedom Score och status Not Free.