☀ Molekyl kan lagra solenergi i 18 år
Ett nytt energisystem kan lagra energi i upp till 18 år och sedan frigöra den som elektricitet när den behövs.
Dela artikeln
Forskare på Chalmers har utvecklat ett energisystem som kan fånga in solenergi och lagra den i upp till arton år. Tillsammans med en mikrometertunn termoelektrisk generator kan systemet sedan omvandla solenergin till el.
– Det här är ett radikalt nytt sätt att utvinna solens energi som el. Vi kan producera el oberoende av väder, tid på dygnet, årstid eller geografiska avstånd. Det är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, säger forskningsledaren Kasper Moth-Poulsen, professor på Chalmers, i ett pressmeddelande.
Förenklat kan vi säga att tekniken bygger på en specialdesignad molekyl. När molekylen kommer i kontakt med solljus antar molekylens atomer en ny form där de binds samman på ett annat sätt. Molekylen blir en energirik isomer och denna kan lagras i vätskeform i upp till 18 år.
När elen behövs kan den termoelektriska generatorn omvandla energin till el samtidigt som molekylen återgår till sin ursprungliga form. Molekylerna kan också skickas till platser som behöver el.
Metoden är fossil- och utsläppsfri och forskarna ser många potentiella användningsområden.
– Generatorn är ett ultratunt chip som skulle kunna integreras i elektronik som hörlurar, smarta klockor och telefoner. Än så länge genereras bara en liten mängd el, men de nya resultaten visar att konceptet fungerar. Det ser väldigt lovande ut, säger Chalmersforskaren Zhihang Wang.
Forskarna har nu alltså visat att metoden fungerar och ska nu gå vidare för att effektivisera den.
– Tillsammans med de olika forskargrupperna som ingår i projektet arbetar vi nu med att effektivisera systemet. Mängden el eller värme som det kan utvinna behöver bli större. Även om energisystemet bygger på enkla grundmaterial, behöver det anpassas för att bli tillräckligt kostnadseffektivt att producera och därmed möjligt att lansera på bred front, säger Kasper Moth-Poulsen.