☀ Ny typ av simulering kan ge effektivare solpaneler
Snabbare simuleringar av hur olika kombinationer av material påverkar effekten kan ge oss effektivare solpaneler.
Dela artikeln
För att få så effektiva solpaneler som möjligt kör forskare stora simuleringar där de testar olika material, strukturer, lagertjocklek med mera för att se vilken kombination som ger bäst resultat. Simuleringarna är komplexa, kräver mycket datorkraft och tar lång tid att köra. Men nu har forskare vid MIT och Google Brain utvecklat en lösning som effektiviserar simuleringarna, rapporterar MIT News.
Ett av problemen med dagens simulatorer är de bara visar en uppskattning av effekten, hur mycket av solljuset som omvandlas till el. Simulatorerna tar variablerna för exempelvis material och tjocklek och så visar de vilken effekt det kan ge. Vill forskarna ändra en parameter måste de köra simuleringen från början igen och det tar förstås tid.
Den nya mjukvaran däremot förutspår både effekten och visar samtidigt hur den effekten påverkas om någon parameter ändras. Det minskar antalet gånger forskarna behöver köra dessa tunga och tidskrävande simuleringar.
– Simuleringen visar dig direkt vad som händer med effektiviteten om vi till exempel gör det här lagret lite tjockare eller om vi använder ett annat material, säger Giuseppe Romano, forskare vid MIT och en av forskarna bakom den nya mjukvaran, i en kommentar till MIT News.
Säg att ett företag vill göra en solpanel med höga prestanda, men de vet inte hur materialet i det ljusabsorberande lagret påverkar panelens totala prestanda. Det finns normalt en optimal tjocklek för lagret som ger den bästa effekten. Med den nya simuleringsmjukvaran går det direkt att se hur olika tjocklekar och material påverkar panelens prestanda.
Mjukvaran är öppen kod så vem som helst kan ladda ner den och koppla den till egna optimeringsalgoritmer och AI-system.
– Vårt verktyg kan hjälpa andra upptäcka unika kombinationer av materialparametrar som inte upptäckts hittills eftersom det varit så komplext att köra de nödvändiga simuleringarna, säger Giuseppe Romano.
Bild: Pixabay/jniittymaa0