Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡️ Nytt isoleringsmaterial ger effektivare eldistribution

⚡️ Nytt isoleringsmaterial ger effektivare eldistribution

En tillsats till ett välkänt isoleringsmaterial gör att energiförlusterna i högspänningsledningar kan minskas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem för elförsörjningen i många länder är att elproduktionen sker långt ifrån de områden som har den största elförbrukningen. Det gör att el måste transporteras långa sträckor i högspänningsledningar.

En del av energin som går genom ledningarna övergår till värme på grund av ledningens resistans. Ett sätt att minimera energiförlusten är att köra så hög spänning som möjligt i ledningarna. Dessvärre finns det problem med att öka spänningen.

– Det påverkar isoleringsmaterialet negativt. De påfrestningarna skulle däremot kunna avhjälpas om den elektiska ledningsförmågan i isoleringsmaterialet minskade tillräckligt, förklarar Xiangdong Xu, forskare på Institutionen för Elektroteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Men nu har ett forskarlag där Xiangdong Xu ingår hittat en lösning på problemet. De har utvecklat ett nytt isoleringsmaterial som gör det möjligt att minska energiförlusten i ledningarna.

Forskarna tillsatte mycket små mängder av en polymer (P3HT) till polyeten, en plast som redan används som isoleringsmaterial i högspänningsledningar. Resultatet blev ett isoleringsmaterial som har en tre gånger lägre elektrisk ledningsförmåga jämfört med en polyeten utan tillsatsen.

En fördel med Chalmersforskarnas metod är att den bara använder kända ämnen och att det behövs så lite av tillsatserna. Något som bör göra det förhållandevis enkelt att producera materialet.

– Inom materialvetenskapen strävar vi efter att använda så få tillsatser som möjligt för att skapa bättre förutsättningar för att de ska komma till nytta i industrin och för att materialen ska kunna återvinnas bättre. Det är därför vi ser just att det endast krävs en mycket liten mängd tillsats för att uppnå goda resultat, som en stor fördel med det här materialet, säger Christian Müller professor och forskningsledare vid Chalmers.

Forskarna hoppas även att andra forskare ska bli inspirerade och bygga vidare på resultaten.

– Vår förhoppning är att den här studien kan dra igång ett nytt forskningsfält och inspirera andra forskare att undersöka design och optimering av plaster med avancerade elektiska egenskaper, för energitransporter och lagringsapplikationer, säger Christian Müller.

Läs hela studien här.

Bild: Chalmers/Yen Strandqvist


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.