Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Solkraft och batterier hjĂ€lper Texas hantera rekordhög energiförbrukning vid vĂ€rmeböljor

🔋 Solkraft och batterier hjĂ€lper Texas hantera rekordhög energiförbrukning vid vĂ€rmeböljor

Texas elnÀt har slagit nya rekord för elförbrukning under sommaren 2024. Solkraft har mött rekordhög efterfrÄgan under dagen och batterier har tÀckt behovet pÄ kvÀllen. Förnybar energi stod för 47 procent av elen i Texas under första kvartalet 2024

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Texas elnĂ€t har slagit nya rekord för elförbrukning under sommaren 2024.
  • Solkraft har mött rekordhög efterfrĂ„gan under dagen och batterier har tĂ€ckt behovet pĂ„ kvĂ€llen.
  • Förnybar energi stod för 47 procent av elen i Texas under första kvartalet 2024.

Rekordhög elförbrukning under vÀrmebölja

Texas har upplevt en intensiv sommar med temperaturer över 38 grader Celsius i stora delar av delstaten. Den 20 augusti 2024 slog elnÀtet, som drivs av Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), ett nytt rekord för elförbrukning med 85 931 megawatt, skriver Canary Media.

Solkraften har spelat en avgörande roll för att möta den höga efterfrÄgan. Den 20 augusti nÄdde solenergiproduktionen nÀstan ett rekord pÄ 20 799 megawatt. Detta bidrog till att hÄlla elförsörjningen i balans under de varmaste timmarna pÄ dagen.

NÀr solen började gÄ ner och solenergiproduktionen minskade, steg fortfarande elförbrukningen pÄ grund av fortsatt anvÀndning av luftkonditionering. Klockan 19:50 nÄdde ERCOT en ny topp för "nettobelastning" pÄ 70 900 megawatt.

I detta kritiska lÀge kom batterierna till undsÀttning. Energilagring i batterier slog ett nytt rekord med 3 927 megawatt klockan 19:35. Detta hjÀlpte till att stabilisera elnÀtet och undvika nödÄtgÀrder som rullande strömavbrott.

Texas leder utvecklingen inom förnybar energi

Texas har blivit ledande inom vindkraft, solenergi och nu Àven batterier. Under första kvartalet 2024 stod koldioxidfri el frÄn vind, sol och kÀrnkraft för 47 procent av den levererade elen i Texas, jÀmfört med 40 procent under hela 2023.

Ökningen drivs frĂ€mst av storskalig solenergi och batterier som ekonomiskt konkurrerar ut fossileldade kraftverk. Texas gick om Kalifornien som den ledande delstaten för storskalig solenergi 2023 och kan komma att övertrĂ€ffa Kalifornien nĂ€r det gĂ€ller storskaliga batterisystem i Ă„r.

Solkraft och batterier visar sig pÄlitliga

Doug Lewin, chef för energikonsultföretaget Stoic Energy, pÄpekar att solenergi och energilagring har varit avgörande för att hÄlla ERCOT:s elnÀt stabilt under Ärets vÀrmeböljor. Han noterar att Texas har ökat sin solproduktion frÄn 13 gigawatt till 21 gigawatt och nÀstan fördubblat sin batterikapacitet under de senaste 12 mÄnaderna.

Lewin tillÀgger att termiska kraftverk (kol, gas och kÀrnkraft) hade 20 procent högre bortfall Àn ERCOT:s prognoser under förra veckans vÀrmebölja, och 30 procent högre den 20 augusti.

Trots att gaseldade kraftverk fortfarande Àr den största energikÀllan i ERCOT:s elnÀt, har kombinationen av solenergi och batterier visat sig vara ett pÄlitligt och billigare alternativ för att hantera de varmaste eftermiddagarna och kvÀllarna i Texas.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.