⤴️ Warpeffekten böjer mänsklighetens utvecklingskurva
Innovation är idéer plus teknik. Ju fler idéer och ju lättare spridning av dem desto bättre teknik. Ju bättre teknik desto lättare är det att sprida idéer. De driver varandra framåt och mänsklighetens utvecklingskurva böjs.
Dela artikeln
Om du vore den enda person som hade telefon skulle det vara ganska värdelöst. Det finns ingen att ringa. Om ytterligare en person har en telefon kan ni ringa varandra. När en tredje person får en telefon är det totala antalet kontakter tre. A kan ringa B och C, och B kan ringa C.
När en fjärde person går med börjar vi se hur värdet på nätverket ökar. Tre telefoner, tre kontakter. Fyra personer, sex kontakter.
A -> B, C, D
B -> C, D
C -> D
När tolv personer har en telefon finns det 66 möjliga kopplingar! Du kan då spendera hela dagen med att prata i telefon.
Metcalfes lag
Detta kallas Metcalfes lag (ja, en annan snubbe med en lag.) Den används för att beskriva värdet på ett nätverk, en nätverkseffekt.
“Metcalfes lag är en princip som säger att nyttan av ett dubbelriktat kommunikationssystem är proportionell mot kvadraten på antalet anslutna parter.”
Från Wikipedia.
Naturligtvis gäller detta inte bara telefoner utan alla typer av liknande nätverk; internet i sig är det bästa exemplet. Mer än 4,5 miljarder människor har en internetuppkoppling, så när en ny användare går med betyder det inte en ytterligare möjlig koppling, utan 4,5 miljarder. Av flera skäl kommer den här nya personen inte att kommunicera med oss alla som redan är online (pga språk, kinesisk brandvägg, m.m.) men i teorin skulle hen kunna det.
Moores lag
Jag har skrivit tidigare om Moores lag. Vartannat år fördubblas antalet transistorer i en integrerad krets utan att kostnaden stiger. Tillväxten är exponentiell. Tjugo fördubblingar betyder en miljon transistorer, ytterligare tio fördubblingar, en miljard transistorer.
2017 hade AMDs Epyc 19,2 miljarder transistorer. År 2019 hade den 39,5 miljarder.
Detta är en av de viktigaste anledningarna till att den senaste versionen av Xbox eller Playstation är kraftfullare än en tjugo år gammal superdator. Och därför får något lika kraftfullt rum i våra smartphones istället för att ta upp ett helt rum. Det har också gjort tekniken så billig att 3,5 miljarder människor äger en smartphone och 4,8 miljarder människor har en mobiltelefon.
Idéer driver innovation
Harvard-professorn Joseph Henrich visar i sin bok The Secret of Our Success att det är vår kollektiva intelligens som driver mänsklighetens utveckling.
Kollektiv intelligens innebär att dela kunskap och sprida idéer. Det fick mänskligheten att ta fart för hundratusen år sedan och därför har utvecklingstakten accelererat sedan dess.
Men det är inte bara teknik som hjälper oss att sprida idéer. Vi behöver också friheten att sprida dem. Demokrati har också haft en stark tillväxt under de senaste decennierna, nu bor nästan fyra miljarder människor i ett demokratiskt land.
Warpeffekten
Om vi slår ihop dem – Metcalfes lag, Moores lag och Henrichs kollektiva intelligens – vad får vi då?
De gör varandra starkare.
Den exponentiella tillväxten i Moores lag gjorde tekniken billig och kraftfull nog för att tillgängliggöra persondatorer för massorna och senare ansluta dem via internet. Den utvecklingen hjälpte till att sprida kunskap och idéer snabbare och bredare än någonsin tidigare, vilket skapade större och större ekonomiskt värde, vilket drev ännu snabbare teknisk utveckling. Istället för datorer på våra skrivbord har över tre miljarder människor superdatorer i fickorna.
Fler idéer snabbar upp teknikutvecklingen och gör den bättre. Bättre teknik gör det lättare att sprida idéer. Och det så fortsätter det i en positiv spiral.
Effekten det skapar är att mänsklighetens utvecklingskurva böjer sig uppåt.
Kurvan för mänsklighetens utveckling warpar.
Vi kallar detta Warpeffekten.