Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Warpa dina möten 2022 om du vill bli mer kreativ

☀️ Warpa dina möten 2022 om du vill bli mer kreativ

Att warpa ett möte innebär att man för en stund bara tänker på möjligheter. Problem och hinder tar man sig an senare. Detta har vi märkt skapar fler idéer och gör oss mer sugna på att förverkliga dem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

På Warp Institutes tredje meetup, hösten 2016, kastade vi oss utför ett stup. Inte bokstavligen, men det kändes så när jag stod inför publiken och förbjöd dem att vara negativa under hela meetupen.

Vi hade Johan Norberg där och han skulle prata om sin då senaste bok Framsteg: Tio skäl att se fram emot framtiden. Innan Johan skulle vi pitcha idéer och på minglet efteråt skulle vi diskutera dessa.

Finns på Bokus.

Det vanliga då är att folk kommer på problem: Har du tänkt på det här problemet? Hur tänker du lösa det här? Tror du att det kommer gå att..? Och så vidare. Vi ville för en gång skull undvika det. Självklart måste man fundera över problem och hinder med en ny idé, men det måste inte komma först i processen.

"Problem får ni tänka på övriga 23 timmar..."

Därför stod jag där framför publiken och svettades lite lätt. Att inte tillåta negativa åsikter kunde slå tillbaka rejält. En del kunde bli förbannade, resa sig och gå. Andra kanske skulle börja protestera.

"Ni har 23 övriga timmar det här dygnet att tänka på problem och fel, men denna timme ska vi bara tänka på möjligheter. Vill du gnälla kan du göra det när du kommer hem," sa jag med glimten i ögat och hoppades att det skulle gå fram.

Man ser ju oftast direkt på en publik om något går hem, eller framförallt om det inte gör det. Den här publiken nickade, log och såg ut att gillande ta emot mitt påbud. Lättade fortsatte vi kvällens program.

Problem skymmer sikten

När jag gick hem var jag upprymd. Den idé jag pitchat och sedan diskuterat med några under minglet hade kommit flera steg framåt. Istället för att prata problem, hade vi just pratat möjligheter. Som en följd av det hade min idé utvecklats rejält under kvällen. Jag hade inte ägnat tankekraften åt att lösa potentiella problem, utan istället åt att föra idén framåt.

I utvärderingen av meetupen (där folk fick vara negativa) var publiken supernöjd. Flera beskrev hur de likt jag gått hem fyllda av optimism och framtidstro.

Därefter har vi alltid haft den regeln på våra meetups, vi har startat en Facebookgrupp där man bara får vara positiv och när vi kör workshops med företag och organisationer.

"Så här mycket mer kreativ blir du..."

Warpa 2022

Nu kallar vi det att "warpa ett möte."

Naturligtvis kan man inte alltid gå runt och bara tänka möjligheter. Alla nya projekt, innovationer och företag stöter på problem och hinder. Kan man lista ut en del av dessa innan de uppstår är mycket vunnet. Men problemfokuset kommer ofta naturligt till oss, vi behöver inte anstränga oss för att komma på hinder. Däremot får vi ofta anstränga oss att fokusera på möjligheter. Därför är det bra att "warpa ett möte."

Då får man se mer av visionen, av drömmen, av det positiva man kan uppnå. Det är därifrån man hämtar energin att gå från idé till verklighet och orka lösa problem på vägen.

Om du vill ha ett mer kreativt 2022 så ska du warpa några möten på jobbet. Ge dig själv också tid där du warpar dina egna tankar.

Warpigt nytt år!

Mathias Sundin


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.