Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Forskare har redan skapat nötkreatur med kortare pÀls för varmare klimat och ris som klarar torrare förhÄllanden. Flera företag arbetar nu med att ta fram majs med kortare och starkare stjÀlkar som minskar risken för skador vid kraftiga stormar.
Ny teknik minskar anvÀndningen av ogrÀsmedel med upp till 90 procent. AI-styrda kameror identifierar ogrÀs för precisionsbehandling. Att anvÀnda mindre ogrÀsmedel genom precisionstillÀmpningar kan hjÀlpa till att sÀnka kostnaderna för odlare.
Forskare i Schweiz har utvecklat en metod för att tillverka choklad utan tillsatt socker. Hela kakaofrukten anvÀnds i processen, vilket minskar matsvinn. Metoden kan öka inkomsterna för kakaobönderna och skapa arbetstillfÀllen i ursprungslÀnderna.
NASA:s Deep Space Food Challenge gÄr ut pÄ att hitta nya sÀtt att förse astronauter med nÀring under lÄnga rymduppdrag. Solar Foods vann den internationella kategorin i tÀvlingen. Företaget utvecklar ett koncept för att producera proteinet Solein i rymden.
Finska Solar Foods har startat produktion av protein frÄn koldioxid och elektricitet. Fabriken kan producera 160 ton mat per Är. Solein-proteinet kan anvÀndas i köttalternativ, ost och milkshakes.
Forskare har anvÀnt CRISPR-tekniken för att skapa tomater som anvÀnder vatten mer effektivt. Dessa tomater behöver mindre vatten för att vÀxa men producerar fortfarande samma mÀngd tomater, med samma smak och kvalitet.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, rapporterar att matprisindexet i februari sjönk till den lÀgsta nivÄn pÄ tre Är. Priserna pÄ spannmÄl, sÀrskilt majs och vete, minskade med 5 procent.
Genetiskt modifierade kor har producerat mjölk som innehÄller mÀnskligt insulin. Metoden kan skalas upp för att sÀkerstÀlla tillgÀnglighet och sÀnka kostnaden för insulin för diabetiker.
Sedan de första genmodifierade grödorna godkÀndes 1995 har inga nya GMO-produkter visats vara skadliga för mÀnniskor. GMO:er har förbÀttrat skördar, minskat förluster frÄn insektsangrepp. Trots det finns bÄde hÄrda regleringar och motstÄnd kvar.