Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Forskare i Chile har utvecklat en rissort som endast krÀver 12 000 kubikmeter vatten per hektar, jÀmfört med traditionella 23 000 kubikmeter per sÀsong. Den nya rissorten kan odlas i bÄde torra och översvÀmmade förhÄllanden, vilket gör den motstÄndskraftig mot olika vÀderförhÄllanden.
Forskare har utvecklat en nytt ris som slÀpper ut 70 procent mindre metan jÀmfört med vanligt ris. Den nya rissorten har tagits fram genom traditionell vÀxtförÀdling och ger stora skördar. Test i Kina bekrÀftar att den nya rissorten minskar metanutslÀppen utan att pÄverka skörden negativt.
VÀrldens produktion av ris, vete och sojabönor nÄdde nya rekordnivÄer under 2024 Majsproduktionen lÄg kvar pÄ höga nivÄer, jÀmförbar med 2021 Ärs skörd. Avkastningen per hektar för de flesta basgrödor var lika hög eller högre Àn tidigare Är.
Forskare har redan skapat nötkreatur med kortare pÀls för varmare klimat och ris som klarar torrare förhÄllanden. Flera företag arbetar nu med att ta fram majs med kortare och starkare stjÀlkar som minskar risken för skador vid kraftiga stormar.
Ny teknik minskar anvÀndningen av ogrÀsmedel med upp till 90 procent. AI-styrda kameror identifierar ogrÀs för precisionsbehandling. Att anvÀnda mindre ogrÀsmedel genom precisionstillÀmpningar kan hjÀlpa till att sÀnka kostnaderna för odlare.
Forskare i Schweiz har utvecklat en metod för att tillverka choklad utan tillsatt socker. Hela kakaofrukten anvÀnds i processen, vilket minskar matsvinn. Metoden kan öka inkomsterna för kakaobönderna och skapa arbetstillfÀllen i ursprungslÀnderna.
NASA:s Deep Space Food Challenge gÄr ut pÄ att hitta nya sÀtt att förse astronauter med nÀring under lÄnga rymduppdrag. Solar Foods vann den internationella kategorin i tÀvlingen. Företaget utvecklar ett koncept för att producera proteinet Solein i rymden.
Finska Solar Foods har startat produktion av protein frÄn koldioxid och elektricitet. Fabriken kan producera 160 ton mat per Är. Solein-proteinet kan anvÀndas i köttalternativ, ost och milkshakes.
Forskare har anvÀnt CRISPR-tekniken för att skapa tomater som anvÀnder vatten mer effektivt. Dessa tomater behöver mindre vatten för att vÀxa men producerar fortfarande samma mÀngd tomater, med samma smak och kvalitet.