đ„Ź Grönsaker som kan vattnas med saltvatten
En gÄrd i Skottland anvÀnder havsvatten frÄn Atlanten för att odla sina grönsaker. Projektet leds av en Glasgow-baserade startup som heter Seawater Solutions. De har hittat ut ett sÀtt att ersÀtta sötvatten med saltvatten för att odla mat.
Dela artikeln
Den Glasgow-baserade startupen Seawater Solutions har kommit pÄ en metod som byter ut det sötvatten som anvÀnds för att bevattna den mat de odlar. IstÀllet för sötvatten anvÀnder de saltvatten.
â Vi tar ett markomrĂ„de, oavsett om det Ă€r utarmad jordbruksmark eller översvĂ€mningsdrabbad mark, och vi bygger sedan ett artificiellt ekosystem, som liknar havsstrandĂ€ngar, dĂ€r vi samtidigt kan odla mat, sĂ€ger Yanik Nyberg, grundare av Seawater Solutions, till Euronews Green. Vi pumpar in havsvatten över omrĂ„det, ibland översvĂ€mmar vi det, och sedan börjar vi odla salttĂ„liga vĂ€xter.
Det mesta av maten de odlar pÄ sin gÄrd Àr en typ av vegetation som kallas halofyter. Det Àr vÀxter som trivs i salta miljöer och som vanligtvis finns pÄ havsstrÀnder och i halvöknar. Dessa vÀxter har fler anvÀndningsomrÄden som djurfoder, biobrÀnslen och kosmetika. Halofyterna erbjuder havsstrÀnder skydd mot erosion och översvÀmningar. Inte nog med det, de absorberar ocksÄ 30 gÄnger mer kol Àn regnskogar.
PÄ gÄrden dÀr detta projekt startade odlas mestadels arter som glasört och sjöaster för matkonsumtion. Under 2016 sa Tesco att efterfrÄgan pÄ glasört steg med 80 % Àven om det fortfarande Àr en typ av nischmarknad.
Nu sÀljer gÄrden i Glasgow produkter för cirka 22-32 ⏠per kilo och deras avkastning Àr cirka 20 ton per hektar. GÄrden drivs av off-grid, förnybar el. Seawater Solutions tror att bönder som anvÀnder denna metod för jordbruk kan sÀlja koldioxidkrediter för cirka 28 000 kronor per hektar varje Är.
Dessa konstgjorda havsstrandÀngar har mÄnga fördelar och kan hjÀlpa en grönare framtid att komma snabbare.
Bild: Euronews Green