Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍔 Mat-frĂ„n-luft-företaget Solar Foods Ă€r vidare i NASA:s rymdmattĂ€vling

🍔 Mat-frĂ„n-luft-företaget Solar Foods Ă€r vidare i NASA:s rymdmattĂ€vling

NASA:s Deep Space Food Challenge gÄr ut pÄ att hitta nya sÀtt att förse astronauter med nÀring under lÄnga rymduppdrag. Solar Foods vann den internationella kategorin i tÀvlingen. Företaget utvecklar ett koncept för att producera proteinet Solein i rymden.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • NASA:s Deep Space Food Challenge gĂ„r ut pĂ„ att hitta nya sĂ€tt att förse astronauter med nĂ€ring under lĂ„nga rymduppdrag.
  • Solar Foods vann den internationella kategorin i tĂ€vlingen.
  • Företaget utvecklar ett koncept för att producera proteinet Solein i rymden.

Innovativ matproduktion för framtida rymduppdrag

NASA och den kanadensiska rymdorganisationen CSA lanserade Deep Space Food Challenge i januari 2021 för att hitta nya sÀtt att förse astronauter med nÀring under lÄnga rymduppdrag. Den 16 augusti tillkÀnnagavs vinnarna vid ett evenemang pÄ Ohio State University, dÀr Solar Foods tog hem segern i den internationella kategorin.

Solar Foods koncept gÄr ut pÄ att producera det nÀringsrika proteinet Solein i rymden. Företaget har anpassat sin bioprocess för att fungera i de begrÀnsade utrymmena ombord pÄ rymdfarkoster, samtidigt som de drastiskt förbÀttrat vattenekonomin.

"VÄr huvudsakliga mission Àr att lösa den globala matkrisen och Solein Àr frÀmst avsett för konsumtion pÄ jorden," sÀgerArttu Luukanen pÄ Solar Foods. "Men rymden representerar det ultimata stresstesttn för en cirkulÀr ekonomi. Det ger oss möjlighet att bÄde bidra till vetenskapens framsteg och att utveckla vÄr verksamhet."

Solein - ett mÄngsidigt protein

Solein produceras genom mikrobiell gasfermentering, en teknik som Solar Foods anvÀnder Àven pÄ jorden. I en rymdmiljö finns det gott om vÀtgas tillgÀngligt som en biprodukt frÄn syregenerering, samt koldioxid som andas ut av besÀttningen. Genom att integrera matproduktionssystemet med rymdfarkosters miljökontroll- och livsuppehÄllande system kan dessa restprodukter utnyttjas effektivt.

Proteinet Solein Àr en mÄngsidig ingrediens som kan ersÀtta protein i nÀstan alla typer av livsmedel. Det kan Àven anvÀndas som ett tillskott för att komplettera nÀringsprofilen i olika livsmedel, dÄ det Àr en kÀlla till jÀrn, fiber och B-vitaminer.

Vinsten i fas III av utmaningen förvÀntas öka Solar Foods profil hos bÄde rymdorganisationer och företag som utvecklar kommersiella rymdstationer. Företaget ser fram emot att samarbeta med dessa aktörer för att pÄskynda utvecklingen och implementeringen av sin teknologi i omloppsbana, pÄ mÄnen och sÄ smÄningom pÄ Mars.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.