Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Kvantprickar kan koncentrera de delar av spektrumet i ljus som vÀxter anvÀnder för sin fotosyntes.
Ett nytt, vÀxtbaserat förpackningsmaterial kommer kunna ersÀtta plastförpackningar inom livsmedels-industrin. I butik redan 2023?
En idé om att odla regnbÄgslax och tomater i ett naturligt kretslopp har idag lett till att ett företag i HÀrnösand Àr störst i Europa pÄ kretsloppsodling.
Restauranger och hotell gÄr pÄ knÀna i coronakrisen. Men det finns stor kÀmpaglöd i branschen och gott om exempel pÄ smarta initiativ som dÀmpar det ekonomiska fallet.
Restaurangbranschen har det sÀrskilt tufft i coronakrisen. Samtidigt finns enorma resurser som nu stÄr outnyttjade. Johan Gottberg pÄ Restauranglabbet i Stockholm bestÀmde sig för att omvandla matsvinn till matlÄdor för vÄrdens hjÀltar.
Mat gjord av luft? VÀxande mÀngder biologiska data och möjligheten att jobba med celler pÄ nya sÀtt gör att vi nu kan skapa livsmedel med metoder som var rena fantasier för nÄgra Är sedan. SÄ hÀr fungerar det.
De senaste Ären har allt mer fokus riktats mot maten vi slÀnger. Nu kommer det en hel del intressanta lösningar för hur man pÄ olika sÀtt kan förlÀnga livet pÄ vÄra livsmedelsprodukter. HÀr Àr tre goda exempel.
Genom att odla baljvÀxter som exempelvis bönor tillsammans med spannmÄl gÄr det att kraftigt minska gödslingen samtidigt som mycket Äkermark frigörs.
Svenska Volta Greentech utvecklar ett algbaserat kosttillskott för kossor. Hittills har studier visat att algerna kan reducera kornas metangasutslÀpp med upp till 80 procent.