Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Om vi kan hitta ett skalbart sÀtt att avsalta havsvatten skulle vattenbristen vara ett minne blott i mÄnga delar av vÀrlden. MOF-material kan vara vÀgen dit.
IKEAs vÀxtbaserade bullar har bara fyra procent sÄ stort koldioxidavtryck som den ursprungliga köttbullen, men kostar lika mycket och smakar i princip identiskt.
Tro det eller ej, men svÀrmar av grÀshoppor Àr ett av de stora hoten för livsmedelsförsörjning i flera av vÀrldens redan fattiga utsatta lÀnder. Nu samarbetar bland andra NASA och FN för att upptÀcka problemet innan det bryter ut.
Matolja som framstÀllas med en helt ny metod kan vara ett framtida alternativ till palmolja. Utveckling pÄgÄr.
Kvantprickar kan koncentrera de delar av spektrumet i ljus som vÀxter anvÀnder för sin fotosyntes.
Ett nytt, vÀxtbaserat förpackningsmaterial kommer kunna ersÀtta plastförpackningar inom livsmedels-industrin. I butik redan 2023?
En idé om att odla regnbÄgslax och tomater i ett naturligt kretslopp har idag lett till att ett företag i HÀrnösand Àr störst i Europa pÄ kretsloppsodling.
Restauranger och hotell gÄr pÄ knÀna i coronakrisen. Men det finns stor kÀmpaglöd i branschen och gott om exempel pÄ smarta initiativ som dÀmpar det ekonomiska fallet.
Restaurangbranschen har det sÀrskilt tufft i coronakrisen. Samtidigt finns enorma resurser som nu stÄr outnyttjade. Johan Gottberg pÄ Restauranglabbet i Stockholm bestÀmde sig för att omvandla matsvinn till matlÄdor för vÄrdens hjÀltar.