Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Australiensiska forskare har utvecklat en genetiskt modifierad banan som Àr nÀstan immun mot panamasjukan. Panamasjukan Àr en svampsjukdom som förhindrar banantrÀd frÄn att ta upp nÀringsÀmnen och sÄ smÄningom dödar vÀxten. Bananen Àr den första genmodifierade frukten som godkÀnts.
Detta nya ris-nötkött har lite högre fett- och proteininnehÄll Àn standardris och kan bidra till att minska miljöpÄverkan frÄn köttproduktion.
Aleph Farms har fÄtt det första regulatoriska godkÀnnandet i vÀrlden för odlat nötkött.
MÀnskligheten stÄr inför sina största förÀndring nÄgonsin, menar Tony Seba. En naiv, korkad optimist, menar en del. Men Seba har gÄng pÄ fÄtt rÀtt och hans belackare fel. En tips Àr att denna gÄng lyssna pÄ honom.
HYDROCOW Ă€r ett projekt med mĂ„let att producera hĂ„llbart mjölkprotein med hjĂ€lp av CO2 och elektricitet och hĂ€r Ă€r grejen â inga kor behövs.
CRISPR-mat kan vara en del av lösningen för hunger i vÀrlden. Genom genetisk redigering kan grödor och djur göras med motstÄndskraftiga, behöver mindre nÀring, hÄlla lÀngre och ha bÀttre nÀringsinnehÄll.
VÀrldens första Solein-glass kan Àtas hos restaurangen Fico i Singapore. Glassen Àr tillverkad av ingredienser tagna ur luften.
En ny studie frÄn University of California visar att anvÀndning av hela ljusspektrumet kan gynna bÄde solenergiproduktion och skördar.
En AI-algoritm kan hÄlla ordning pÄ nÀr priset pÄ varor som hÄller pÄ att gÄ ut bör sÀnkas och med hur mycket, vilket minskar svinnet och ökar vinsten för butikerna.