Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
CRISPR-mat kan vara en del av lösningen för hunger i vÀrlden. Genom genetisk redigering kan grödor och djur göras med motstÄndskraftiga, behöver mindre nÀring, hÄlla lÀngre och ha bÀttre nÀringsinnehÄll.
VÀrldens första Solein-glass kan Àtas hos restaurangen Fico i Singapore. Glassen Àr tillverkad av ingredienser tagna ur luften.
En ny studie frÄn University of California visar att anvÀndning av hela ljusspektrumet kan gynna bÄde solenergiproduktion och skördar.
En AI-algoritm kan hÄlla ordning pÄ nÀr priset pÄ varor som hÄller pÄ att gÄ ut bör sÀnkas och med hur mycket, vilket minskar svinnet och ökar vinsten för butikerna.
En tÄlig grÀssort visade forskare hur majs kan göras mer tÄligt mot nÀringsbrist, minska behovet av gödsel och öka skördarna.
LÀgre pris och garanterad tillgÄng Àr nÄgra av nycklarna till att fler matförpackningar ska tillverkas av miljövÀnlig biobaserad plast i framtiden.
En korsning mellan vanligt durumvete och en vild slÀkting till plantan har gett en ny variant som kan klara förhÄllanden som slÄr ut dagens variant av durumvete.
NĂ€r det gĂ€ller hanteringen av frukt och grönsaker har livsmedelsindustrin lĂ€nge behövt vĂ€lja mellan plastförpackningar och matsvinn â tvĂ„ av vĂ„r tids stora klimatbovar. Nu jobbar foodtech-företagen hĂ„rt pĂ„ att hitta bĂ€ttre lösningar. Och det fina Ă€r att vi knappt kommer mĂ€rka nĂ„got.