Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Ett nytt sÀtt att producera feromoner kan ge oss billigare och miljövÀnligare sÀtt att bekÀmpa skadeinsekter.
En analys av 57 000 livsmedel visar att det gÄr att sÀnka vÄr miljöpÄverkan kraftigt genom att vÀlja rÀtt mat i affÀren.
Genom att kopiera en enda gen i en risplanta gÄr det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.
Genom att sortera fiskens olika delar pÄ ett bÀttre sÀtt och doppa de delar som snabbt hÀrsknar i en speciell lösning gÄr det att utnyttja mycket mer av fÄngade fiskar Àn vi gör idag.
En fabrik i Danmark kan ersÀtta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela vÀrlden arbetar nu hÄrt för att skapa en framtid dÀr kossorna blir överflödiga.
Solpaneler tar mycket plats och bönder vill vanligtvis odla grödor pÄ ytan dÀr solpaneler skulle fungera bÀst. Nu har forskare funnit att en viss grönsak trivs i skuggan frÄn panelerna. Denna grönsak Àr broccoli.
Forskare har utvecklat en metod för att odla grödor utan solljus, genom artificiell fotosyntes. I vissa fall ökade effektiviteten med 18 gÄnger, och metoden vÀntas revolutionera hanteringen av klimatförÀndringar sÄvÀl som rymdutforskning.
Nanosensorer kan avslöja om det finns farliga bekÀmpningsmedel pÄ frukt och tekniken Àr sÄ skalbar att det gÄr att testa individuella frukter ute i butikerna.
En gÄrd i Skottland anvÀnder havsvatten frÄn Atlanten för att odla sina grönsaker. Projektet leds av en Glasgow-baserade startup som heter Seawater Solutions. De har hittat ut ett sÀtt att ersÀtta sötvatten med saltvatten för att odla mat.