Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
En ny variant av vete kan vÀxa i salthaltig jord och ger bÀttre avkastning Àn dagens vetesort.
Kan vi odla pÄ mÄnen? En frÄga som kan komma att spela stor roll för mÀnniskans framtid, dÄ vi blir alltmer aktiva i vÄr utomjordliga aktivitet. För första gÄngen har vi fÄtt ett svar pÄ frÄgan, dÄ forskare lyckats odla vÀxter i jordprov som tagits frÄn mÄnen.
En robot som kan testa hur smaken förÀndras i takt med att vi tuggar ska kunna laga smakligare mat som skrÀddarsys för varje mÀnniskas smak.
Om vi ersÀtter en del av nötköttet vi Àter idag med svampprotein kan vi fÄr ner koldioxidutslÀppen och halvera avskogningen fram till 2050.
I Sverige vill forskare genom en marin odling visa hur tÄng kan bli en viktig framtida födokÀlla och en möjlig resurs för plast och biobrÀnsle. BÀst av allt - tÄngen gÄr att odla i mÀngder Äret runt.
Processvatten frÄn exempelvis sillfabriker kan anvÀndas som gödning för landbaserade algodlingar och bÄde höja proteinhalten i algerna och fÄ dem att vÀxa snabbare.
Ăr du inte redo att ge upp kött Ă€n? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. HĂ„llbart kött, "fake-meat", odlat kött: framtidens vĂ€xtbaserade kost erbjuder med teknikens hjĂ€lp mĂ„nga hĂ€lsosamma och klimatvĂ€nliga "köttiga" alternativ.
Pernilla Westergren bytte bana frÄn investment banking till att tillverka och sÀlja hundmat av insekter. Det minskar vovvarnas ekologiska tassavtryck och Àr Àven bÀttre för deras hÀlsa.
Ett nytt sÀtt att förbÀttra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersÀtta eller Ätminstone minska anvÀndningen av gödnings- och bekÀmpningsmedel.