Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Processvatten frÄn exempelvis sillfabriker kan anvÀndas som gödning för landbaserade algodlingar och bÄde höja proteinhalten i algerna och fÄ dem att vÀxa snabbare.
Ăr du inte redo att ge upp kött Ă€n? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. HĂ„llbart kött, "fake-meat", odlat kött: framtidens vĂ€xtbaserade kost erbjuder med teknikens hjĂ€lp mĂ„nga hĂ€lsosamma och klimatvĂ€nliga "köttiga" alternativ.
Pernilla Westergren bytte bana frÄn investment banking till att tillverka och sÀlja hundmat av insekter. Det minskar vovvarnas ekologiska tassavtryck och Àr Àven bÀttre för deras hÀlsa.
Ett nytt sÀtt att förbÀttra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersÀtta eller Ätminstone minska anvÀndningen av gödnings- och bekÀmpningsmedel.
Ett pilotprojekt ska visa om hÄllbarare odling av korn kan ge miljövÀnligare öl utan att försÀmra lönsamheten för odlarna.
Vertikala odlingar vÀxer fort. Men marknaden Àr Ànnu i sin linda och det finns enorma möjligheter. HÀng med nÀr framtidens odling flyttar in.
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.
"Det finns i varje hĂ„llbarhetssamtal â uppoffring, uppoffring, uppoffring", sĂ€ger food tech-entreprenören Eslam Salah. "Jag tror inte att det Ă€r ett bra tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt." IstĂ€llet skapade han Lupinta, ett hĂ„llbart alternativ till kött och soja.
Vill du leva ett lĂ€ngre och hĂ€lsosammare liv? Ăr du ocksĂ„ sugen pĂ„ att hjĂ€lpa planeten att hĂ„lla lĂ€ngre? I sĂ„ fall har Marco Borsari vĂ€rdefull kunskap för dig.