Massor av innovation pÄgÄr inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer nÀringsrik, bÀttre smakande och innebÀr lÀgre utslÀpp under produktionen. HÀr hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.
Medan vi i vÀstvÀrlden Àter för mycket fett fÄr befolkningen i andra delar av vÀrlden inte i sig tillrÀckligt med kostfett, men det kan finnas en enkel lösning pÄ problemet.
Vad sÀgs om att testa vÀxtbaserad tonfisk i salladen nÀsta gÄng? Nu gÄr det att köpa Toonish i svenska butiker, "tonfisk" gjord pÄ certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger.
Ăver hela Europa visar vertikala trĂ€dgĂ„rdar att det Ă€r möjligt att odla grönsaker utan varken jord eller solsken.
Odlat kött tar nu steget till industriell produktion och dÄ ska köttet inte kosta mer Àn vanligt kött kostar i butikerna idag.
Genom att doppa fiskrens i en lösning ökar hÄllbarheten kraftigt, vilket gör att renset hinner transporteras till fabriker som kan göra fiskfÀrs och andra produkter av det.
Pommes frites och kyckling Àr bara nÄgra av de produkter som kan hÄlla flera mÄnader i rumstemperatur med en ny pastöriseringsmetod.
En sjÀlvgÄende robot kan identifiera ogrÀs med bildigenkÀnning och sedan brÀnna bort det med laser.
Veganska korvar och burgare blir hÀlften sÄ dyra som idag nÀr den brittiska butikskedjan Co-op vill fÄ folk att Àta mer vÀxtbaserat
En matematisk modell kan förutsÀga hur kosten pÄverkar bakteriefloran i magen och hur det i sin tur kan förbygga eller lindra mÄnga sjukdomar.