đŸ Supervete kan vĂ€xa i saltjord
En ny variant av vete kan vÀxa i salthaltig jord och ger bÀttre avkastning Àn dagens vetesort.
Dela artikeln
En effekt av klimatförÀndringarna Àr att Äkermark nÀra havet allt oftare översvÀmmas, vilket leder till att salthalten i marken ökar. Runt Ätta procent av vÀrldens Äkermark kan inte lÀngre anvÀndas för vÀxtodling pÄ grund av saltföroreningar.
Detta kan leda till stora problem för livsmedelsförsörjningen i framtiden. Vete Àr det sÀdesslag vi odlar mest i vÀrlden sÄ att fÄ fram en vetesort som tÄl salt bÀttre skulle vara till enorm nytta för livsmedelsproduktionen runt om i vÀrlden.
â Det Ă€r jĂ€tteviktigt att försöka utveckla en salttĂ„lig variant med god avkastning. Just nu förlorar vi cirka 2 000 hektar jordbruksmark om dagen pĂ„ grund av översvĂ€mningar och felaktig vattning som höjer salthalten i jordarna, sĂ€ger Johanna Lethin, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Hon ingÄr i ett forskarlag som arbetar just med att ta fram nya varianter av vete som tÄl att odlas i salthaltiga jordar.
Forskarna började med att ta vete som vÀxer i havsnÀra fÀlt i Bangladesh. Detta vete har en viss tÄlighet mot salt i jorden. Genom att mutera denna vetesort fick forskarna fram nya vetelinjer som vÀxer mycket bÀttre i salthaltig jord Àn den ursprungliga sorten.
â Vi fick fram vetelinjer dĂ€r snittvikten pĂ„ fröet var tre gĂ„nger högre och dessutom grodde mycket oftare Ă€n ursprungsvetet frĂ„n Bangladesh, sĂ€ger Johanna Lethin.
Ăn sĂ„ lĂ€nge rör det sig om försök i vĂ€xthus, men forskarna ska nu gĂ„ vidare och genomföra fĂ€lttester.
â NĂ€sta steg blir att plantera de salttĂ„liga varianterna i fĂ€lt i Bangladesh. Jag skulle uppskatta att det tar cirka fem Ă„r innan vi kan ha en kommersiell produktion av salttĂ„ligt vete, beroende pĂ„ hur fĂ€ltförsöken gĂ„r, sĂ€ger Johanna Lethin.