HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đ§ VĂ€rldens mest ambitiösa ost
Ett kilo ost stÄr för mellan sex till 13 kilo utslÀpp av koldioxid. Lösningen Àr inte att sluta Àta ost, utan att tillverka ost med mindre klimatpÄverkan. Det Àr vad Stockeld Dreamery gör och nyligen besökte Warp Premium Supporters bolaget.
Ett kilo ost stÄr för mellan sex till 13 kilo utslÀpp av koldioxid, enligt hÄllbarhetskonsulten Quantis. Mjölkindustrin stod 2010 för fyra procent av alla vÀxthusutslÀpp och strax över hÀlften av all rÄmjölk i Nordamerika och Europa gÄr till att göra ost.
Lösningen Àr inte att sluta Àta ost, utan att tillverka ost med mindre klimatpÄverkan.
Det Àr mÄlet för Stockeld Dreamery. De vill ta en rejÀl tugga av ostmarknaden, som varje Är omsÀtter 960 miljarder kronor.
För att göra det har de tagit in investeringar pÄ nÀstan en kvarts miljard kronor, byggt ett labb i Stockholm och lanserat tvÄ produkter.
Den första var en fetaostliknande produkt kallad Stockeld Chunk. Den drog man tillbaka efter ett tag, inte riktigt nöjda med smaken. Efter den kom Stockeld Spread, en fÀrskost. Den finns kvar pÄ marknaden och smakar utmÀrkt, kan jag intyga.
För att testa den, se företagets kontor och labb och höra om deras framtidsplaner besökte jag och en grupp Warp Premium Supporters nyligen Stockeld Dreamery.
Vi smakade osten i en tryffelpizza, i en blÄbÀrsdessert och ren med lite knÀckebröd.
Osten skapas genom fermentering och de lÀgger hög prioritet pÄ smak och pris. Om produkten ska nÄ en stor publik kan klimatvÀnliga produkter inte vara dyra och smaka konstigt.
Samtidigt berÀttade företagets chefstrateg Daniel S. Ruben om Stockeld. Strategin kan sammanfattas i tre punkter.
ĂverlĂ€gsna produkter via intensiv R&D.
Ett varumÀrke som folk bryr sig om (give a shit about).
En aggressiv och lÄngsiktig plan.
Efter smakprov och presentation kollade vi in labbet (dÀr fick vi inte fotografera) och deltog sedan i ett blindtest som företaget gör hela tiden för att utveckla produkterna.
Vill du ocksÄ delta pÄ framtida besök hos spÀnnande impactföretag, bli Premium Supporter.
Forskare har redan skapat nötkreatur med kortare pÀls för varmare klimat och ris som klarar torrare förhÄllanden.
Flera företag arbetar nu med att ta fram majs med kortare och starkare stjÀlkar som minskar risken för skador vid kraftiga stormar.
FĂ„ ett gratis veckobrev med faktabaserade optimistiska nyheter