Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Insekter i Sverige har inte minskat, enligt ny studie

🐝 Insekter i Sverige har inte minskat, enligt ny studie

Ny studie visar ingen minskning av insekter i Sverige under de senaste 35 Ären. PÄ en plats i SkÄne har antalet insekter till och med ökat. Studien baseras pÄ data frÄn fyra olika platser i Sverige.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Ny studie visar ingen minskning av insekter i Sverige under de senaste 35 Ă„ren.
  • PĂ„ en plats i SkĂ„ne har antalet insekter till och med ökat.
  • Studien baseras pĂ„ data frĂ„n fyra olika platser i Sverige.

LĂ„ngtidsstudie visar stabila insektspopulationer

En ny studie ledd av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har analyserat fÄngsten av insekter pÄ fyra olika platser i Sverige under de senaste 35 Ären. Resultatet visar att insekterna inte har minskat i antal under denna period, rapporterar TT.

Mattias Jonsson, forskare vid SLU och ledare för studien, sĂ€ger: "Resultatet Ă€r ganska tydligt. Vi kan inte se nĂ„gon minskning överlag. PĂ„ en plats – Alnarp i SkĂ„ne – har insekterna till och med ökat."

Forskarna har anvÀnt sÄ kallade sugfÀllor placerade i jordbrukslandskap som har fÄngat flygande insekter sedan 1980-talet. FÀllorna finns i Alnarp (SkÄne), Lanna (VÀstergötland), Ultuna (Uppland) och Sunderbyn (Norrbotten).

I studien har forskarna berÀknat bÄde den totala biomassan av insekter för varje Är och det totala antalet insekter. Totalt har över tvÄ miljoner insekter analyserats under hela tidsperioden. Insekterna har delats in i 31 olika taxonomiska grupper för att undersöka om vissa typer av insekter Àr mer sÄrbara Àn andra.

Positiva trender för vissa insektsgrupper

Studien visar att mÄnga steklar, som bin och parasitsteklar, verkar klara sig bra. Jonsson noterar: "Intressant nog verkar det gÄ bra för mÄnga av steklarna, som bin och parasitsteklar."

Trots de positiva resultaten understryker Jonsson att mÄnga arter fortfarande kan vara utsatta: "Jag vill absolut inte sÀga att det inte finns problem. Men jag ser Àn sÄ lÀnge ingen insektsapokalyps i Sverige."

Insektsutrotning bygger pÄ antaganden

"Överraskande", kallar TT nyheten Men för lĂ€sare av Warp News var det inte sĂ„ förvĂ„nande. I vĂ„r granskning av det pĂ„stĂ„dda sjĂ€tte massutdöendet av arter förra Ă„ret noterade vi att det till stor del bygger pĂ„ utdöende av insektsarter. Dock ej i huvudsak pĂ„ faktiska observationer, utan pĂ„ teoretiska modeller och antaganden.

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.