♻ Biokol kan rena mark som förorenats med olja och tungmetaller
Miljövänligt framställt kol kan binda miljögifter så att de inte sprids till vattendrag eller ner i grundvatten.
Dela artikeln
Ungefär 80 000 markområden i Sverige är förorenade med oljerester och tungmetaller enligt en artikel i forskning.se. Dessbättre beskriver artikeln också ett sätt att rena markerna på ett miljövänligt sätt.
Det är ett forskarlag från Statens Geotekniska Institut, SGI, som genomfört ett lyckat test med biokol som reningsmaterial. Biokol kan tillverkas av trämassa, matrester och matavfall, vilket gör att det är ett miljömässigt hållbart material.
Problemet med oljerester och tungmetaller är inte så mycket att de gör skada där de ligger utan mer att de kan sprida sig. De kan då hamna i vattendrag eller i grundvattnet och orsaka skador på djur, natur och människor. Forskarnas mål var att se om biokol kunde binda skadliga ämnen så att de inte spred sig i naturen.
I projektet grävde forskarna ner biokol i förorenade marker. Här fanns polycykliska aromatiska kolväten som bland annat återfinns i eldningsolja och äldre asfalt. Resultatet blev väldigt lyckat.
– Redan vid en tillsats på tre procent biokol lyckades vi få ner spridningsrisken för organiska miljögifter med 99 procent. Även för tungmetaller som koppar och zink fungerar det bra, säger Anja Enell forskningsledare vid SGI, till forskning.se.
En extra fördel med att använda biokol är att det fungerar som en kolsänka i och med att det binder koldioxid. Dessutom kan biokol användas som djurfoder. Det handlar då om rent biokol och inte kol som samlat på sig gifter.
Sveriges lantbruksuniversitet ska under de närmaste åren undersöka hur biokol kan fungera som ett tillskott till djurfoder. Forskarna där har blandat in två till sex procent biokol i ensilage som i övrigt består av timotej och rödklöver.
Förhoppningen är att tillsatsen av biokol ska förändra konsistensen på kornas avföring genom att binda fukt så den blir torrare. Forskarna hoppas också att biokolen ska minska kornas utsläpp av metan och på så sätt göra djurhållningen mer miljövänlig.
Bild: Pixabay/Pavlofox