Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✨ Biologiskt nedbrytbart glitter

✨ Biologiskt nedbrytbart glitter

Forskare vid Cambridge University har en lösning på hur den glittrande högtiden som närmar sig kan bli mer miljövänlig. Biologiskt nedbrytbart glitter lagom till jul.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Glitter är i regel tillverkat av mikroplast och är mycket farligt för haven - och i förlängningen alla ekosystem. När julhelgen närmar sig fylls butikerna upp med dekorationer och kort dränkta i glitter. Nu har forskare en lösning till en föroreningsfri glittrande högtid genom ett glitter tillverkat av cellulosa, vilket är biologiskt nedbrytbart.

– Konventionella pigment, som ditt vardagliga glitter, produceras inte hållbart, säger professor Silvia Vignolini från Cambridges Yusuf Hamied Department of Chemistry, till PHYS.org. De kommer ut i marken, havet och bidrar till belastningen av föroreningar. Konsumenterna börjar inse att även om glitter är kul så har det också verkliga miljöeffekter.
– Det (nya glittret) kommer att vara lika irriterande - men det kommer inte att skada planeten och är säkert för dina små, sa Vignolini.

Denna nya typ av glitter är gjord av nanokristaller av cellulosa, vilka kan skapa strålande färger tack vare ett fenomen som kallas strukturell färg.

Cambridges pressmeddelande förklarade att nanokristallerna bildar en spiralformad struktur som böjer ljus och därmed skapar färger. Exempel på denna process i naturen är färger på fjärilsvingar eller påfågelfjädrar. Fast Company förklarar att cellulosa i sig självt är ofärgat, men den kan behandlas för att skapa flashiga nyanser. Detta sker genom en process som kallas självmontering, där kristallerna vrider sig och riktar sig.

Vignolini berättade för Fast Company att teamet utnyttjade trämassa som resurs till den cellulosa de använde. Vilken typ av cellulosa som helst kan användas, såsom bomull, bananskal eller skal av kaffebönor. Cambridge-teamet använde vatten för att förvandla sin trämassacellulosa till film. När vattnet avdunstar så tvingas kristallerna att dra ihop sig och bilda spiraler, vilket skapar färger. Efter detta steg så malde forskarna filmen till små gnistrande fragment.

Förutom att använda biologiskt nedbrytbart glitter för dekorationer eller hantverk så kan det också användas i kosmetika. Tyvärr använde kosmetikaindustrin tidigare cirka 5 000 ton mikroplast per år, bara i Europa.

– Vi tror att den här produkten kan revolutionera kosmetikaindustrin genom att tillhandahålla ett helt hållbart, biologiskt nedbrytbart och veganskt pigment och glitter, säger Vignolini i pressmeddelandet.

Läs hela forskningsstudien här.

Bild: University of Cambridge via Fast Company


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.