♻️ Hundra gånger mer effektiv koldioxidfångst
En ny modell av artificiellt löv kan fånga upp koldioxid hundra gånger effektivare än tidigare modeller, och kräver mindre energi än en liten glödlampa.
Dela artikeln
För ett tag sedan skrev vi på Warp News om ett konstgjort löv som kan suga koldioxid ur luften. Forskarna som låg bakom den studien trodde då att det skulle dröja flera år innan produkten kunde kommersialiseras.
Nu har ingenjörer vid Illinois Chicago Universitet utvecklat en ny typ av artificiellt löv, som de påstår kan fånga upp koldioxid med hundra gånger högre effektivitet än tidigare modeller, enligt en publicering på universitetets hemsida. Forskarna hävdar att lövet kan suga upp koldioxid ur mer utspädda källor, såsom direkt ur luft eller rökgas, en biprodukt från kolkraftverk, bland annat. Således är metoden också lättare att applicera utanför laboratoriemiljö.
Den nya metoden går ut på att en torr sida av lövet, med negativ laddning, absorberar koldioxid genom ett organisk lösningsmedel. Genom en kemisk reaktion mellan lösningsmedlet och koldioxiden omvandlas det till bikarbonat-ioner. Sedan dras de negativt laddade partiklarna genom membranet till den positivt laddade sidan av lövet, där en vätskelösning upplöser dem till ren koldioxid, som sedan kan plockas ut.
Den elektriska laddningen, som tillsätts genom elektricitet, är vad som gör processen så pass effektiv. För ett enskilt modell, liten nog för att få plats i en ryggsäck, krävs det mindre energi än vad som behövs för att lysa upp en LED-lampa på 1 Watt, och kostnaden för att fånga upp koldioxid beräknas vara 145 dollar per ton.
Kan komma att spela stor roll
Enligt Meenesh Singh, en av medförfattarna till studien, kan en liten modell, i storleksordningen av en vanlig luftfuktare, fånga över ett kilogram koldioxid per dygn. Fyra modeller i industriell storlek ska kunna fånga över trehundra kilogram koldioxid i timmen, ur rökgas.
Med tanke på den låga kostnaden för att driva processen, den lilla storleken, och möjligheten att skala upp processen, tror Singh att uppfinningen kommer att kunna spela en stor roll i hanteringen av den globala uppvärmningen.