đźđł 14-Ă„rig finalist i Earthshot Prize för hĂ„llbara uppfinningar
Earthshot-priset 2021 delar ut priser för briljanta indiska uppfinningar som bekÀmpar de stora föroreningarna. En av finalisterna Àr 14-Äriga Vinisha Umashankar.
Dela artikeln
Om du tror att ditt land har problem med luftföroreningar, kolla in dessa fakta om Indien:
- Enligt en rapport frÄn Energy Policy Institute vid University of Chicago (Epic) Àr luften i Indien sÄ förorenad att den minskar den förvÀntade livslÀngden med nio Är
- Koncentrationen av PM2,5 i luften Àr i genomsnitt 5 gÄnger högre Àn WHO:s exponeringsrekommendation
- Enligt World Air Quality Report mister över 2 miljoner indier varje Är livet pÄ grund av luftföroreningar
En ÄtgÀrd utvecklad av den indiska regeringen gÄr inte ut pÄ att minska sjÀlva utslÀppen utan att bygga tvÄ Smog Towers i New Delhi, vÀrldens mest förorenade stad. Tornen anvÀnder ett nedÄtriktat luftfiltreringssystem som kallas "downdraft": luft sugs in frÄn tornets topp, filtreras och slÀpps sedan ut med hjÀlp av megaflÀktar placerade precis ovanför marken.
Detta Àr en mycket dyr och kontroversiell ÄtgÀrd, enbart förmögen att lösa problemet pÄ lokal nivÄ.
Men den indiska uppfinningsrikedomen inom omrÄdet slutar inte dÀr, tvÀrtom. Vissa innovativa system syftar till att ta itu med kÀrnan av problemet med att minska föroreningarna med eko-hÄllbara och lÀttanvÀnda lösningar.
Takachar föreslÄr en kompakt teknik för att omvÀrdera jordbruksavfall
Den information som finns pekar pÄ att 17 procent av de indiska utslÀppen kommer frÄn att jordbruksmark brÀnns. I Indien utnyttjas skörderester i allmÀnhet inte av bönder utan brÀnns, vilket skapar föroreningar.
Takachar Àr ett företag belÀget i Boston och en spin-off frÄn MIT, som har utarbetat en lösning för att bÀttre ÄterstÀlla dessa restprodukter med en cirkulÀr ekonomilogik. Det Àr en kompakt och billig teknik, direkt kopplad till traktorer nÀr de arbetar.
Maskinen omvandlar skörderester till sÀljbara biprodukter som drivmedel (biodiesel) eller gödsel. Systemet anvÀnder sig av rostningsprincipen, dÄ det termodynamiskt behandlar biomassan vid 200-300 °c med lÄg syrehalt. PÄ sÄ sÀtt erhÄlls en homogen och torr produkt med hög energidensitet, mindre benÀgen att ruttna.
Takachars verkliga avsikt var att skapa ett kompakt system, som dÀrmed minskar transportrelaterade utslÀpp till biomassareningsverk.
PÄ sÄ sÀtt ökar avfallets vÀrde samtidigt som föroreningarna minskar med över 95 procent jÀmfört med direkt förbrÀnning. Dessutom erbjuds en ytterligare affÀrsmöjlighet för bönderna: istÀllet för ett avfall som ska kasseras kommer de att ha en biprodukt som kan sÀljas.
Under ledning av dess indiske grundare Vidyut Mohan, bestÀmde sig Takachar för att börja experimentera specifikt i Indien. Den 17 oktober tilldelade prins William Takachar Earthshot-priset 2021 i avsnittet "Clean our Air" och vann en miljon pund och stöd frÄn Royal Foundation.
Vinisha Umashankars miljövÀnliga strykjÀrnsvagn
I Indien rullar koleldade strykjÀrnsvagnar runt pÄ gatorna för att erbjuda sina tjÀnster.
För nÄgra Är sedan sÄg unga Vinisha Umashankar, nu 14 Är gammal, rökmolnen som bolmade ut frÄn dessa vagnar och de gjorde ett djupt intryck pÄ henne. StÀrkt av en stor passion för naturvetenskap började hon efter sin hemkommst frÄn skolan fundera pÄ en lösning pÄ problemet.
Hon tÀnkte pÄ en resurs som finns i överflöd i Indien: solen. SÄ Vinisha började lÀsa pÄ om solpaneler i skolböcker och utvecklade en innovativ lösning. Ett team av ingenjörer hjÀlpte sedan flickan att skapa och patentera den första plÄtslagarvagnen med solpaneler. Vagnen har Àven ett batteri som gör det möjligt att samla energi Àven för molniga dagar.
Den heter Iron-Max: en blÄ vagn, som laddas i solen i fem timmar för sex timmars anvÀndning. Det minskar inte bara CO2-utslÀppen, utan ger strykjÀrnsarbetarna ett gratis och lÀttillgÀngligt sÀtt att framstÀlla energi.
Dessutom utnyttjas överskottsenergi av mobiltelefonladdstationer för att erbjuda extra tjÀnster som betalda mobilladdare.
Detta Àr en enkel men mycket intressant uppfinning för att hjÀlpa till att uppnÄ 13 av FN:s 15 mÄl för hÄllbar utveckling.
PÄ grund av sin uppfinning har Vinisha redan kallats Indiens Greta Thunberg och blev Àven finalist vid Earthshot Prize 2021 i avdelningen "Clean our Air".