đ„ Industriellt processvatten blir "algmat"
Processvatten frÄn exempelvis sillfabriker kan anvÀndas som gödning för landbaserade algodlingar och bÄde höja proteinhalten i algerna och fÄ dem att vÀxa snabbare.
Dela artikeln
För att fÄ en hÄllbar livsmedelsförsörjning i framtiden mÄste vi fÄ mer av vÄrt protein frÄn vÀxter. Ett intressant alternativ Àr alger och nu har en studie frÄn Göteborgs universitet och Chalmers visat att alger kan bli en vÀldigt konkurrenskraftig proteinkÀlla i framtidens livsmedel.
Alger innehÄller mÄnga nyttigheter som mineraler, vitaminer, proteiner och nyttiga Omega 3-fetter, men proteinhalten Àr lÀgre Àn i exempelvis sojabönor. Sojabönor Ä andra sidan krÀver mycket mer gödsel och vatten Àn alger.
Forskarna har nu utvecklat en metod som gör algerna mer proteinrika samtidigt som odlingen blir Ànnu mer miljövÀnlig. Det visar sig nÀmligen att processvatten frÄn livsmedelsindustrin fungerar utmÀrkt som gödning i landbaserade algodlingar.
â Sojabönans proteinhalt Ă€r cirka 40 procent. Med hjĂ€lp av processvattnet har vi fĂ„tt upp proteinhalten i algerna till över 30 procent, sĂ€ger Kristoffer Stedt, doktorand vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Det innebÀr att forskarna lyckats fyrdubbla proteinhalten samtidigt som algerna vÀxte över 60 procent snabbare. Processvattnet Àr normalt en kostnad för livsmedelsindustrin, men pÄ det hÀr sÀttet kan vattnet bli en resurs i stÀllet.
â Vi tĂ€nker att man kan ha landbaserade odlingar av alger, som havssallat, i nĂ€rheten av en sillfabrik till exempel. Algodlingen kan rena stora delar av nĂ€ringsĂ€mnena ur processvattnet. DĂ„ kommer vi nĂ€rmare ett hĂ„llbart tĂ€nk och företagen fĂ„r ett ben till att stĂ„ pĂ„, sĂ€ger Kristoffer Stedt.
Forskarna ska nu försöka skala upp metoden för att kunna producera alger i industriell skala.
â Vi behöver göra tester i större volymer, i ett första steg i en kontrollerad miljö. Men vi tror att detta kan vara ett alternativ som proteinkĂ€lla i framtidens mat. Det skulle Ă€ven kunna bli helt cirkulĂ€ra system om vi anvĂ€nde odlade alger som foder till en laxodling pĂ„ land dĂ€r vi tar hand om processvattnet och göder algodlingen med det, sĂ€ger Kristoffer Stedt.