Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Vindturbiner kan snart fånga CO2 och samtidigt generera förnybar energi

♻️ Vindturbiner kan snart fånga CO2 och samtidigt generera förnybar energi

Snart kommer vindkraftverk kunna både förse världen med ren energi och samtidigt fånga upp koldioxid från luften samt använda den för att producera material som till exempel betong.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Inom en snar framtid kan vindkraftverk inte bara förse världen med förnybar energi utan också fånga upp koldioxid från luften och förvandla den till andra material som till exempel betong.

Forskare vid Purdue University i Indiana har undersökt om och hur turbiner kan suga in luft och skicka ner den i marken för att extrahera koldioxid ur atmosfären. Enligt Euronews.next ger vindkraftverkens höjd en fördel jämtemot andra metoder som tar bort CO2.

"När stora, kraftgenererande vindturbiner roterar orsakar de turbulens som drar ner luft", förklarade maskiningenjören Luciano Castillo från Purdue till Science News. "Det är en effekt som kan koncentrera koldioxid tillräckligt för att göra fångst möjlig, särskilt nära stora städer."

Forskarna planerar att presentera sitt nya system vid ett möte med American Physical Society’s division for Fluid Dynamics i Indianapolis den 21 november.

Så hur skulle den här enheten fungera? Enligt ett faktablad från Purdue Universitys Office of Technology Commercialization skulle det använda ett system med vätskefilter för att fånga upp koldioxid ur luften som rör sig över vindturbinen. Detta medför att koldioxid absorberas i en lösning av vatten och kalciumhydroxid.

När koldioxiden absorberas kommer den att kombineras med kalciumhydroxiden för att generera kalciumkarbonat som sedan kan användas för att skapa betong och andra material.

Forskarna tror att den här metoden kan ha en betydande inverkan för att sluta kretsloppet i betongproduktionen, vilken står för åtta procent av de globala CO2-utsläppen.

En av nackdelarna med denna metod är att man måste förlita sig på att energin från vindkraften verkligen är en koldioxidneutral lösning.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.