Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ˜· Kastade munskydd kan Ă„tervinnas som vĂ€gmaterial

đŸ˜· Kastade munskydd kan Ă„tervinnas som vĂ€gmaterial

En blandning av anvÀnda munskydd och rester av byggmaterial kan anvÀndas för att bygga vÀgar och löser dÄ tvÄ sopproblem pÄ en gÄng.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Pandemin har ökat anvÀndningen av munskydd dramatiskt och mÄnga anvÀnder engÄngsmunskydd. Enligt en studie frÄn Universidade de Aveiro i Portugal anvÀnder vi 129 miljarder engÄngsmunskydd varje mÄnad i vÀrlden. FrÄgan Àr hur vi ska hantera det sopberget pÄ ett hÄllbart sÀtt?

Nu har forskare vid Royal Melbourne Institute of Technology i Australien hittat en möjlig lösning pÄ problemet. De har utvecklat en metod för att anvÀnda steriliserade engÄngsmasker tillsammans med byggavfall som material för vÀgbyggen.

Genom att kombinera strimlade munskydd med betongrester pÄ ett speciellt sÀtt gÄr det att fÄ ett material som uppfyller sÀkerhetsstandarderna för trafikerade vÀgar. Tre miljoner masker rÀcker för att bygga en kilometer vÀg. Det motsvarar 93 ton anvÀnda munskydd som inte behöver hamna pÄ vÀrldens soptippar.

En vÀg byggs normalt upp i flera lager. Högst upp finns slitlagret som ofta bestÄr av asfalt. Under det finns bindlager, bÀrlager, förstÀrkningslager och eventuellt ett skyddslager. Det Àr i de tre lagren under slitlagret som det nya materialet Àr tÀnkt att anvÀndas.

Genom att blanda en procent anvÀnda munskydd med 99 procent betongrester gÄr det att fÄ ett material som Àr lika bra som det stenmaterial som anvÀnds i vanliga fall.

Det hÀr löser dÄ tvÄ avfallsproblem i och med att byggrester och material frÄn rivningar ofta Àr svÄra att Ätervinna. Bara i Australien hamnar 3,15 miljoner ton anvÀnd betong pÄ tippar varje Är. Med forskarnas metod kan betong ÄteranvÀndas som vÀgmaterial tillsammans med munskydden.

Nu vill man förstÄs inte riskera att sprida Covid-19 sÄ munskydden mÄste steriliseras först. Forskarna har utvecklat en enkel metod dÀr munskydden sprejas med ett antiseptiskt medel och sedan mikrovÄgas i en minut. Det tar enligt forskarnas studie död pÄ 99,9 procent av alla virus.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.