Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Solpanelerna som ger el även på natten

☀ Solpanelerna som ger el även på natten

Genom att utnyttja en naturlig fysisk process går det att få solceller att alstra lite el även under den mörka delen av dygnet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En av de stora nackdelarna med solpaneler är att de inte fungerar när det är mörkt. Men nu har forskare vid Stanford University i USA utvecklat solceller som kan generera el även på natten.

Forskarna drar nytta av en naturlig process där en varm yta som möter en kall förlorar värme genom strålning. På natten strålar solcellerna ut värme och blir lite kallare än den omgivande luften. Forskarna har utvecklat en termoelektrisk modul som kopplas till solcellerna och som kan använda temperaturskillnaden till att generera el genom en process som kallas Radiative Cooling.

Det forskarna lyckats med är att bygga en modul som har väldigt bra kontakt med både den kalla och den varma sidan.

– Du vill att den termoelektriska delen ska ha väldigt bra kontakt med den kalla sidan, som är solcellen och den varma sidan, som är den omgivande miljön. Utan det kommer du inte att kunna generera särskilt mycket el, säger Sid Assawaworrarit som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Experiment har visat att forskarnas modul kan producera 50 milliwatt per kvadratmeter. Det är inga stora energimängder, men en yta på 20 kvadratmeter solceller skulle räcka till att förse en ledlampa med el.

Eftersom hundratals miljoner människor saknar tillgång till el skulle väldigt många ha stor nytta av att kunna få belysning under den mörka delen av dygnet. En fördel med Stanfordforskarnas modul är också att den är billig att tillverka. Det finns även möjlighet att förbättra effektiviteten.

– Vi använde inga specialbyggda komponenter så jag tror det finns utrymme för förbättringar. Om vi specialtillverkade varje komponent skulle vi kunna få bättre prestanda, säger Shanhui Fan, en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

☀ Nya solceller blir 20 procent effektivare än dagens paneler
Solpaneler byggda med en kombination av kisel och materialet perovskit är de mest effektiva panelerna hittills.
☀️ Solenergi – i inledningen av en revolution
På drygt 40 år har priset på solenergi minskat med 99,6 procent, från över 100 dollar per watt 1976 till drygt 30 cent 2017 och priserna fortsätter nedåt. Dessutom accelererar prisfallet. Bara mellan 2009 och 2017 minskade priset med 80 procent.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.