đ Svenskt DAC-projekt siktar pĂ„ negativa utslĂ€pp
Ett nytt projekt som leds av Chalmers och RISE ska ta fram DAC-lösningar med mÄlet att skapa negativa utslÀpp.
Dela artikeln
Chalmers tekniska högskola, statliga forskningsinstitutet RISE, Nordic DAC Group AB och flera stora svenska företag ska i ett gemensamt forskningsprojekt ta fram teknik och affÀrsmodeller för infÄngning av koldioxid. Projektet, som har en budget pÄ nio miljoner kronor, kommer att pÄgÄ mellan 2021 och 2025.
DAC-systemet kommer att anvÀnda sig av teknik som utvecklats av kanadensiska Carbon Engineering som Àr ett av de vÀrldsledande företagen inom omrÄdet.
Huvudansvariga för projektet Àr Chalmers med stöd frÄn RISE och kommer att utgöra en del av ett forskningsprojekt pÄ den tekniska högskolan. Företag som bidrar till projektet Àr Astra Zeneca, ABB, SAS, Arla Foods, Nordea, St1, Ving Travel, The New Division, Macon, TRB, Tricorona, Senior IT, Sustainable fashion Academy och Mentimeter, TCM (Norwegian carbon capture test centre), Global Compact UN Network of Sweden och NMC Sustainable Business Network.
MÄlet för projektet Àr att sprida kunskap och utveckla möjligheter för en storskalig implementering av koldioxidinfÄngning. Projektet ska genomlysa alla delar som kan vara viktiga i vÀrdekedjan för att utveckling och uppskalning ska ta fart, dÀribland affÀrsmodeller, teknik, ekonomi samt regulatoriska krav och möjligheter.
Tekniken för att fÄnga in koldioxid via luften, Direct Air Capture eller DAC, Àr möjlig att anvÀnda överallt nÀr som helst pÄ dygnet. Möjligheter skapas Àven för företag som stÀller om att reducera tidigare klimatavtryck som deras verksamheter slÀppt ut. Microsoft Àr ett företag som meddelat att de ska vara koldioxidnegativa vid 2030 och till Är 2050 fÄnga in all koldioxid som orsakats av företagets verksamhet sedan det grundades 1975 .
IPCC framhÀver att teknik för att fÄnga in koldioxid Àr en nödvÀndig del för att begrÀnsa den globala uppvÀrmningen till tvÄ grader celsius.