đ„Ź TrĂ€dgĂ„rdar under vatten - framtidens sĂ€tt att odla grödor?
Denna undervattensfarm anvÀnder solenergi och avsaltat vatten för att odla grönsaker och frukt.
Dela artikeln
UndervattenstrÀdgÄrdar förvÀntas i framtiden öka tillgÄng pÄ mat över hela vÀrlden och förutsÀttningarna ser lovande ut. Efter en paus under förra Äret började vÀrldens första trÀdgÄrd placerad under vattnet att producera grönsaker och frukt igen.
UndervattenstrÀdgÄrden heter Nemo's Garden och bestÄr av sex smÄ undervattensvÀxthus placerade vid kusten i Noli, Italien. För att odla grödorna anvÀnder trÀdgÄrden avsaltat vatten och solenergi. à tta meter under ytan producerar vÀxthusen sallad, jordgubbar och olika örter.
Gianni Fontanesi, projektkoordinator vid Nemo's Garden sÀger till EuroNews.
â Om vi fortsĂ€tter att exploatera och minska vĂ„ra skogar och vĂ„ra gröna lungor sĂ„ kommer klimatförĂ€ndringen att pĂ„skyndas, vilket leder till att havsnivĂ„n stiger. Men nu kan vi se pĂ„ vĂ„ra hav som en resurs som ska skyddas pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt samtidigt som vi kan utforska alternativ till traditionellt jordbruk.
Varför odla vÀxter under vattnet? Först och frÀmst ger det omslutande havet vÀxterna en naturligt ideala temperatur för tillvÀxt. Enligt Fontanesi har grödorna som odlas under vatten ocksÄ en tydligare smak. UndervattenstrÀdgÄrdar ger ocksÄ vÀxterna skydd. Fontanesi fortsÀtter: "Det Àr ett laboratorium och ingenting kan nÄ anlÀggningen om det inte tas in frÄn utsidan." Detta innebÀr fÀrre eller inga bekÀmpningsmedel.
Just nu Àr Nemo's Garden ett forskningslaboratorium, men i framtiden förvÀntas vÀxthusen öka matproduktionen i kustomrÄden.
Bild: Nemo's Garden