đ Vinodlingar anvĂ€nder utslĂ€pp och rester frĂ„n vinframstĂ€llning för att skapa nya produkter
Tekniken kan potentiellt minska vÀxthusgasutslÀppen frÄn vingÄrdar med minst 30 procent. Biprodukter som druvskal kan erbjuda alternativ till antibiotika.
Dela artikeln
- Forskare i Portugal innoverar för att anvÀnda biprodukter frÄn vinframstÀllning för att odla alger och skapa nya inkomstkÀllor.
- Tekniken kan potentiellt minska vÀxthusgasutslÀppen frÄn vingÄrdar med minst 30 procent.
- Biprodukter som druvskal kan erbjuda alternativ till antibiotika.
Ett grönare glas
I de pittoreska vinodlingarna i Palmela, Portugal, skapas ett nytt tillvÀgagÄngssÀtt för vinframstÀllning. Miguel Cachão, en agronomisk ingenjör, har omvandlat en biprodukt frÄn vinframstÀllning, koldioxid, till en resurs för att odla chlorella-alger.
Denna sötvattensalg Àr inte bara mÄngsidig, den anvÀnds i djurfoder och kosmetika, men det Àr ocksÄ ett hÄllbart val, som lÄser in CO2 och bidrar till minskningen av vÀxthusgaser.
Den ekonomiska ekvationen
De ekonomiska fördelarna Àr avsevÀrda. En stor vingÄrd kan tjÀna mer Àn 15 miljoner euro Ärligen frÄn denna anvÀndning av CO2. EU-finansierade projektet REDWine syftar till att visa genomförbarheten av denna teknik för vingÄrdar i alla storlekar, vilket kan vara avgörande för överlevnaden av mÄnga europeiska vingÄrdar.
REDWine-projektet Ă€r inte den enda innovationen som kommer frĂ„n vinodlingar. NeoGiANT-projektet utnyttjar biprodukter frĂ„n druvorâskal, frön och massaâför att utveckla alternativ till antibiotika inom jordbruket, ett steg i kampen mot den globala utmaningen med antibiotikaresistens.
WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.