☀️En container lastad med 140 kvm solpaneler - plug and play
I takt med att solpaneler blir effektivare och billigare kommer mobila, soldrivna elverk att bli vanligare.
Dela artikeln
Det polska företaget MOVEit har utvecklat mobila solcellsenheter som alternativ till dieseldrivna elverk.
Enheten år installerad i en vanlig frakt-container, vilket gör transport och avlastning enkel. Panelerna fälls ut med hjälp av en hydraulisk konstruktion. Själva installationen tar under trettio minuter och behöver bara en person för genomförandet.
Den enklaste versionen från MOVEit har en solpanels-yta på hundrafyrtio kvadratmeter. Med dagens solplaneler ger en effekt på ca 20 kW. Behövs mer energi finns det en lösning med dubbla ytan - tvåhundraåttio kvadratmeter. Mobila solpaneler kommer bli intressantare ju högre effekt solpaneler kan leverera...
Det kan gälla byggarbetsplatser såsom vägbyggen, där positionen flyttas allteftersom bygget fortskrider.
Vid humanitär hjälp kan utrustningen snabbt vara på plats och - inte minst - sättas igång med lite personal. Anläggningen producerar se'n energi utan störande ljud eller avgaser.
Det finns fler aktörer på marknaden. En av dem är Solarcontainer, som erbjuder liknande lösningar. De har en solar trailer med uppfällbara solpaneler på ett öppet släp för lätt lastbil. När solen slutar skina tar batterierna i släpet över strömförsörjningen.
De här lösningarna är ett exempel på hur teknik skapar helt nya lösningar på gamla problem. Ta exemplet med Rwanda, där huvudstaden Kigali har ett väl utyggt elnät, men där det är betydligt sämre ställt ute i landet - vissa områden har ingen el över huvud taget. MOVEit har diskussioner med Rwanda om leverans av mobila enheter, som kan användas till dess att infrastrukturen hinner ikapp. Eller förresten, blir det traditionell infrastruktur för distribution av el i ett land som Rwanda?
Låt framtiden komma fortare!