Health Tech, eller digital hälsa, hjälper oss att förstå och ta kontroll över vår egen hälsa. Men vi täcker också mer traditionella hälsonyheter som läkemedel, vacciner och medicinska ingrepp.
En 25-årig kvinna med typ 1-diabetes började producera eget insulin efter stamcellstransplantation. Kvinnan har varit insulinfri i över ett år och kan nu äta vad hon vill. Studien öppnar möjligheter för en ny behandling av diabetes som drabbar hundratals miljoner människor globalt.
Ett stort forskningsprojekt kallat DARTS har startats för att bekämpa antibiotikaresistens. Forskare använder nya metoder som AI och mikrofluidik för att hitta nya antibiotika snabbare. Förbättrad diagnostik kan minska onödig antibiotikaanvändning och bromsa resistensutvecklingen.
Forskare har utvecklat ett system som kan minska doseringen av diabetesmedicin till en gång i månaden. Läkemedlet är särskilt effektivt för att hantera typ 2-diabetes och finns tillgängligt i både injicerbar och oral form.
Risken för malignt melanom minskar för personer under 50 år i Sverige sedan 2015. Förbättrad medvetenhet om solskydd och minskad tillgång till solarium bidrar till minskningen. Dödligheten i hudcancer har också minskat för åldersgrupper upp till 59 år.
Kliniska studier av ett mRNA-vaccin mot lungcancer har inletts i sju länder. Vaccinet är utformat för att behandla icke-småcellig lungcancer, den vanligaste formen av sjukdomen. Cirka 130 patienter kommer att delta i studien och få vaccinet tillsammans med immunterapi.
Företag utvecklar fungerande alternativ till traditionella blodprov med stora nålar. Fingersticksmetoder kan nu användas för rutinmässiga medicinska tester i Austin. Ny teknik minskar obehag och underlättar provtagning för patienter. Denna gång utan bedrägeri.
Forskare har utvecklat en cellterapi som kan ersätta förlorade dopaminproducerande neuroner. Behandlingen har visat lovande resultat i studier på primater. Kliniska prövningar på människor har nu inletts.
AI-designade proteiner har framgångsrikt omvandlat stamceller till blodkärlsceller. Proteinerna hjälpte till att bygga regenerativa vävnader och fungerade i djurtransplantationer. Tekniken kan potentiellt användas för att reparera skadad vävnad och behandla sjukdomar.
Sysmex Astrego har vunnit Longitude Prize på drygt 100 miljoner kronor för sitt snabbtest av bakterieinfektioner. Testet minskar tiden för att avgöra rätt antibiotika från tre dagar till mindre än 45 minuter. Utvecklingen baseras på forskning vid Uppsala universitet.